Un român a devenit preşedinte interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA)

Românul Cornel Feruţă a fost numit director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) până când statele membre se vor pune de acord asupra succesorului lui Yukiya Amano, decedat recent, informează joi instituţia, citată de Agerpres

AIEA a anunţat luni că japonezul Yukiya Amano a încetat din viaţă, lăsând agenţia ONU fără conducere într-un moment de amplificare a tensiunilor între Iran şi Occident după decizia Washingtonului de anul trecut de a se retrage din acordul nuclear din 2015 care a limitat programul nuclear al Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor.

În scopul de „a asigura o funcţionare ordonată şi fără obstacole” a agenţiei ONU, Cornel Feruţă, un colaborator apropiat al lui Yukiya Amano, a primit funcţia de director general interimar al AIEA, în urma unui consiliu al guvernatorilor extraordinar.

„Consiliul Guvernatorilor a decis să-l desemneze pe dl Cornel Feruţă director general interimar, până când un director general îşi va asuma funcţia”, a precizat AIEA.

Feruţă a fost până acum coordonator şef al biroului directorului general în cadrul AIEA, practic un şef al personalului pentru Yukiya Amano în cadrul organizaţiei cu sediul la Viena, notează Reuters. Potrivit Xinhua, el se ocupa cu coordonarea activităţilor interne şi externe ale AIEA.

El a reprezentat anterior România în Consiliul Guvernatorilor AIEA şi a deţinut funcţii de conducere în Ministerul de Externe de la Bucureşti.

Cornel Feruţă nu a dorit să răspundă întrebărilor presei după ce a fost numit director general interimar de Consiliul Guvernatorilor AIEA, scrie dpa.

Calendarul procesului de selecţie al succesorului lui Amano va fi stabilit la o altă reuniune a Consiliului Guvernatorilor în viitorul apropiat, potrivit unor diplomaţi citaţi de agenţia germană de ştiri.

Xinhua notează că Feruţă este un susţinător ferm al acordului nuclear cu Iranul, aşa-numitul Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), încheiat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi marile puteri, pe de altă parte, China, Franţa, Germania, Rusia, Marea Britanie şi SUA în 2015, dar din care Washingtonul s-a retras unilateral anil trecut.

France Presse şi Reuters scriu că diplomatul român este şi unul dintre favoriţii pentru a prelua frâiele agenţiei la sfârşitul perioadei de tranziţie. Ambasadorul argentinian la AIEA, Rafael Grossi, este şi el un posibil candidat.

Consiliul Guvernatorilor al AIEA, format din 35 de state membre, a început joi să examineze un proiect de calendar pentru numirea succesorului lui Amano, potrivit France Presse.

Procedura de desemnare a directorului general, care durează circa un an în circumstanţe obişnuite, ar putea fi accelerată pentru a permite preluarea funcţiei de către noul titular în ianuarie 2020, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de agenţie. Directorul AIEA este ales de Consiliul Guvernatorilor (35 de membri) cu o majoritate de două treimi, pentru un mandat de patru ani, şi trebuie validat de Conferinţa generală în care sunt reprezentate toate statele membre.

AIEA, care reuneşte 171 de state, joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând ca statele semnatare ale Tratatului de neproliferare să îşi respecte angajamentele în domeniu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *