O firmă controlată de patronii mall-urilor Afi urmează să primească autorizarea finală de la ANRE pentru un parc eolian de peste 100 MW în România, proiect care a iritat puternic chiar Wind Europe, industria eoliană europeană, pentru că se face cu credit de la BERD dar cu turbine chinezești.
“Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea URLEASCA WIND FARM SRL pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Eoliană (CEE) Urleasca”. Acesta este una dintre deciziile pe care urmează să le ia Comitetul de Reglementare al ANRE în ședința sa din această săptămână.
La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.
Urleasca Wind Farm este controlată de BIG Shopping Centers ltd. și MEGA OR ltd., ambele fiind companii israeliene care activează ca proprietari și dezvoltatori de centre comerciale și proprietăți logistice. Ambele sunt listate la bursa de la Tel Aviv, iar BIG Shopping Centers este acționarul majoritar al AFI Properties, proprietar în România al centrelor comerciale AFI.
Proiectul eolian Urleasca are 17 turbine eoliene cu o capacitate instalată totală de 102 MW și se preconizează că va genera 270 GWh de energie electrică pe an.
Acest proiect eolian mai este interesant și pentru că a stârnit rumoare la Bruxelles, pentru că s-ar face cu turbine eoliene chinezești, deși este finanțat parțial printr-un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acest lucru a stârnit furia chiar a industriei eoliene europene.
„Ursula von der Leyen a vorbit anul trecut la Parlamentul European și a spus că „viitorul tehnologiei curate în Europa trebuie făcut în Europa”. Acest discurs a fost urmat de Pachetul privind Energia Eoliană cu 15 acțiuni imediate menite să consolideze lanțul de aprovizionare cu energie al Europei, si sa creeze un mediu echitabil și competitiv, inclusiv condiții de concurență echitabile. Acest lucru este bun pentru crearea de locuri de muncă, creșterea economică și securitatea energetică. Acesta este motivul pentru care guvernele naționale, inclusiv România, ar trebui să se asigure că proiectele eoliene contin turbine europene”, a spus Giles Dickson, CEO al Wind Europe, asociația industriei eoliene din Europa, prezent la București la Zf Power Summit, în luna februarie.
“Având în vedere toate acestea, industria eoliană europeană este extrem de dezamăgită că BERD a decis săptămâna trecută să finanțeze parcul eolian Urleasca din România, știind că acest parc eolian achiziționează turbine chinezești. Acest lucru este complet împotriva spiritului politicilor europene de astăzi. WindEurope a ridicat această problemă cu BERD și autoritățile relevante pentru a se asigura că acest lucru nu se repetă și că regulile de creditare ale băncilor reflectă politica UE și interesul european mai larg”, a spus Dickens.
Într-adevăr, BERD a anunțat oficial că acordă un credit de peste 46 de milioane de euro pentru Parcul Eolian Urleasca, în mai 2024. Grzegorz Zielinski, șeful departamentului Energie Europa al BERD, a declarat atunci: „Suntem încântați să sprijinim primul proiect de energie regenerabilă al BIG MEGA Renewable Energy în regiunea BERD. Se preconizează că parcul eolian va beneficia de acorduri de achiziție de energie electrică corporative și va impulsiona creșterea capacității de energie regenerabilă a României, care este vizată să crească cu 11,9 GW în următorii ani.”
Nu știm dacă promotorii parcului au schimbat producătorul turbinelor după declarațiile șefului Wind Europe.
Investitorii israelieni sunt printre cei mai activi în dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă în acest al doilea val al investițiilor prin care trece România. Alături de patronii Afi, mai sunt activi Nofar, Econergy și Shikun & Binui, care au, adunat, un portofoliu de proiecte de mii de MW.