UPDATED Un primar din Moldova îndeamnă oamenii să încheie noi contracte de electricitate cu E.On. Le zice că e absolut necesar și că altfel vor plăti cel mai mare preț din piață

Toți clienții casnici de energie electrică au posibilitatea de a schimba furnizorul, potrivit legislației. Acest drept pare că nu este cunoscut de primarul unei localități din Moldova, care le spune oamenilor că trebuie să încheie noi contracte de energie electrică cu vechiul furnizor. Ba chiar le spune că, dacă nu o fac acum, vor plăti mai mult în viitor. Iar informarea este oficială, cu semnătură și ștampilă. UPDATE la finalul textului cu declarația primarului

Dănuț Tofan , primarul din Lunca Banului, în centru. Sursă foto: Huși pe surse

“Pentru a beneficia de cel mai mic tarif/kW, toți abonații persoane fizice trebuie să reînnoiască contractele cu E-ON Energie România. O echipă de la E-on este prezentă în comuna Lunca Banului săptămâna aceasta conform următorului program: (…)”.

Anunțul este postat la sediul Primăriei din comuna Lunca Banului din județul Vaslui, ștampilat și semnat de primar. Mai departe, in hârtia pe care o veți vedea mai jos sunt trecute datele în care oamenii din fiecare sat sunt chemați, la școală sau la Primărie, să semneze noile contracte, cu E.On. Mai mult, în josul hârtiei semnate de primar apare și un avertisment la adresa oamenilor: dacă nu semnează noile contracte până la sfârșitul lui iunie, vor plăti cel mai mare preț din piață.

Întâi priviți informarea, după care explicăm de ce acest anunț este nu doar fals ci și ilegal.

 

În primul rând, toți consumatorii casnici pot, potrivit legislației, să schimbe (sau nu) furnizorul de energie electrică, gratuit, fără niciun fel de opreliște, oriunde s-ar afla în țară, cu oricare alt furnizor. În comuna respectivă, într-adevăr, ca în toată zona Moldovei, furnizorul tradițional este E.On Energie, dar legea NU obligă pe nimeni să încheie un contract nou cu acest furnizor. Îl poate alege pe oricare. Potrivit comparatorului de oferte al ANRE, în județul Vaslui sunt disponibile, în total, nu mai puțin de 138 de oferte de energie electrică de la diverși furnizori. Nu știm cu ce ofertă s-a dus E.On în localitatea vasluiană (poate fi un preț preferențial, legisșația nu interzice expres) pentru prelungirea contractului, dar din datele ANRE vedem că există mai multe oferte mai bune decât cele ale E.On.  E.On vine cu un preț de furnizare de 0,28 lei/kWh, dar oferte mai bune au Hidroelectrica, CEZ, sau Resart Energy.

În al doilea rând,  oamenii nu sunt obligați să încheie niciun contract, dacă nu vor, momentan. Nici cu E.On, nici cu nimeni altcineva. Cine nu a schimbat contractul de furnizare plătește prețul de serviciu universal al furnizorului lui vechi (în acest caz, E.On), care este, într-adevăr, mai mare decât prețurile concurențiale de pe piață. Acest preț este valabil până la 1 iulie. Dacă oamenii nu schimbă contractul sau furnizorul până atunci, nu se întâmplă nimic, vor plăti prețul de serviciu universal care va fi valabil de la 1 iulie până la sfârșitul anului.

În al treilea rând, amenințarea voalata că dacă oamenii nu își schimbă contractele pana în iulie vor plăti cel mai mare preț din piață este din nou falsă. În primul rând, nu se știe care vor fi prețurile de serviciu universal de la 1 iulie și, în al doilea rând, amintim că schimbarea furnizorului, dacă găsiți o ofertă mai bună, se poate face oricând dorți dvs, gratuit, prin acceptarea acelei oferte.

Am încercat să contactăm primarul din comuna vasluiană, dar la numărul de telefon mobil de pe site-ul primăriei nu a răspuns nimeni. De asemenea, am trimis o solicitare de clarificare celor de la E.On. Vom publica răspunsul companiei imediat ce va fi disponibil.

UPDATE 13.06: Primarul zice că n-a știut ce semnează, a vrut doar să informeze

Primarul Dănuț Trofan a spus inițial că este doar un anunț de informare. “Dacă cineva dorește să anunțăm cetățenii în legătură cu un anumit lucru, noi îi informăm. Nu facem altceva, nu-i direcționăm către o anumită firmă”, a spus inițial primarul. Când i-am atras atenția că ce a semnat este de fapt altceva, nu o simplă informare, primarul a admis că a semnat din greșeală această informare. “Da, a greșit un funcționar, și am semnat cum se zice, ca primarul”, a spus Trofan care a admis că nu a citit atent. El a repetat ideea că a vrut doar să informeze oamenii că cei de la E.On vin în localitate cu ofertele noi de energie electrică

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *