Un preț minim al carbonului, la nivel global, ar impulsiona reducerea emisiilor – raport

Un nivel minim al preţului internaţional al carbonului (ICPF – international carbon price floor) ar impulsiona o reducere mai rapidă a emisiilor de dioxid de carbon şi altor gaze cu efect de seră şi ar limita efectele schimbărilor climatice, potrivit unui raport realizat de PwC şi Forumul Economic Mondial citat de Agerpres.

„Impunerea unui nivel minim al preţului internaţional al carbonului ar fi cea mai eficientă măsură pentru încurajarea investiţiilor în energie regenerabilă şi de reducere semnificativă a emisiilor la nivel global, cu peste 12%. Potrivit calculelor realizate de PwC, costul aplicării unei astfel de măsuri ar fi mai mic de 1% din PIB-ul global şi ar putea fi compensat prin evitarea pierderilor economice asociate încălzirii globale”, a declarat Dinu Bumbăcea, country managing Partner PwC România, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Preţurile actuale creează condiţii de concurenţă inegale şi limitează ambiţia climatică a ţărilor, care se tem de pierderea competitivităţii internaţionale, semnalează raportul.

În iunie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a prezentat cadrul pentru stabilirea ICPF, care propune niveluri de preţ diferite, în funcţie de stadiul de dezvoltare al fiecărei economii. Astfel, FMI propune ca, până în 2030, nivelul ICPF pentru ţările cu venituri mari să fie de 75 dolari/tonă, pentru statele cu venituri medii să fie de 50 dolari/tonă şi pentru ţările cu venituri mici de 25 dolari/tonă. Această structură este menită să limiteze posibilitatea ca emisiile să fie mutate în ţări în care costul emisiilor este scăzut, încurajând în acelaşi timp ţările cu venituri mici să participe la reducerea emisiilor, mai menţionează sursa citată.

De asemenea, raportul mai arată că ICPF ar putea genera venituri suplimentare de până la 3% din PIB în unele ţări, venituri care ar putea fi redistribuite gospodăriilor cu venituri mai mici şi ar putea contribui la realizarea unei tranziţii energetice juste, iar reducerea emisiilor cu 12% datorată nivelului minim de preţ al carbonului, combinată cu angajamentul fiecărei ţări pentru reducerea emisiilor ar contribui la limitarea încălzirii globale la 2 grade C peste nivelul preindustrial. Cu eforturi suplimentare s-ar putea atinge nivelul stabilit în Acordul de la Paris de 1,5 grade C.

De asemenea, ţărilor cu venituri scăzute li se pot oferi stimulente financiare pentru a participa la ICPF dintr-un cont global finanţat cu o mică parte din veniturile obţinute din preţurile carbonului ale ţărilor cu venituri mari.

Potrivit PwC Net Zero Economy Index, rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creştere uşoară comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%. Indicele PwC arată că rata de decarbonare ar trebui să ajungă la 12,9% anual, de peste cinci ori mai mare decât în 2020, astfel încât emisiile să scadă la jumătate până în 2030 şi să ajungă la zero până în 2050.

PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *