Un poliţist pensionat, membru ALDE, a fost numit de premierul Tudose la conducerea instituţiei care supraveghează platformele din Marea Neagră

Vasile Guşatu, actualmente pensionar MAI şi fost angajat al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, a fost numit de premierul Tudose vicepreşedinte al Autorităţii care reglementează operaţiunile offshore din Marea Neagră. Instituţia va plăti printre cele mai mai mari salarii din România, la nivelul celor din ANRE, iar Guşatu va încasa peste 9.000 de euro pe lună.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Vasile Guşatu se numeşte în funcţie de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore din Marea Neagră, pe o perioadă de cinci ani”, se arată în decizia semnată de premierul Mihai Tudose şi publicată în Monitorul Oficial din data de 13 noiembrie.

Vasile Guşatu este din Giurgiu, este pensionar, fost angajat al Ministerului de Interne, aşa cum apare într-un CV al său pe care l-am găsit pe site-ul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, unde apare ca vicepreşedinte şi administrator provizoriu, după pensionarea sa din 2016.

Potrivit presei locale, după ce s-a pensionat, Vasile Guşatu s-a înscris în ALDE. A candidat la alegerile parlamentare, pe listele acestei formaţiuni politice.

Parcurgând CV-ul lui Buzatu, se observă că pregătirea sa, mai ales din ultimii ani, nu prea are legătură cu operaţiunile offshore sau cu industria de petrol ş gaze în general. Între 2010 şi 2016 a fost director de resurse umane la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, instituţie în care lucrează încă din anul 2000. Anterior acestei funcţii, el a lucrat la Poliţia de Frontieră Giurgiu, unde a ocupat mai multe poziţii, încă din anul 1991.

Puteţi vedea,, aici: CV Vasile Gusatu

Numirea pe criterii politice nu este o noutate în actuala coaliţie guvernamentală. Aşa cum ECONOMICA.NET a scris în premieră aici, în primăvară, în Consiliul de Administraţie al Electrica a fost numit Gicu Iorga, membru ALDE. Gicu Iorga a ocupat mai multe funcţii în administraţia locală din Giurgiu, fiind şef al Vămii, consilier al prefectului şi angajat la Finanţe.
Electrica se află în coordonarea Ministerului Energiei, ca toate companiile energetice deţinute de stat, care este condus de Toma Petcu, de la ALDE, şi tot din Giurgiu.

L-am contactat pe Vasile Guşatu pentru câteva întrebări pe tema numirii sale. L-am întrebat, dat fiind că a activat doar în structurile Poliţiei, ce îl califică pentru un post la Autoritatea care reglementează activitatea platformelor marine din Marea Neagră şi dacă ar cosidera că are o relaţie apropiată cu Toma Petcu şi cu Gicu Iorga. La prima întrebare, răspunsul a fost „Nu m-aţi prins în momentul potrivit, şi dacă tot nu ma cunoaşteţi…”, iar la a doua „nu pot să vă răspund”.

Va avea printre cele mai mari salarii de la stat, din România

Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră a fost creată în anul 2015, România având această obligaţie, în urma cerinţelor Comisiei Europene. Potrivit legii de înfiinţare, finanţarea sa se asigură atât de la bugetul de stat, cât şi din taxe care pot fi impuse companiilor care explorează/exploatează zăcămintele din Marea Neagră.

Instituţia va plăti unele dintre cele mai mari salarii din România, potrivit unei modificări a legii, în stadiu de proiect la acea data, despre care ECONOMICA.NET a scris aici.

„Salarizarea personalului Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră se face la nivelul de salarizare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei”, scria în proiectul de act normativ.

Or, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), este instuţia unde se plătesc printre cele mai mari salarii din România. Spre exemplu, preşedintele instituţiei încasează aproape 10.300 de euro pe lună, iar vicepreşedinte 9.100 de euro, potrivit declaraţiilor de avere de anul trecut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *