Un parc fotovoltaic de 200 MW de lângă București, controlat de bogata familie turcă Koc, primește autorizația de înființare

Un proiect de parc fotovoltaic de peste 200 MW din județul Dâmbivița, cumpărat de o mare firmă controlată de cea mai bogată familie din Turcia, urmează să primească autorizația de construire de la ANRE.

“Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea ECO SUN NICULESTI S.R.L. pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Niculești”. Aceasta este una dintre deciziile care urmează să fie luată de Comitetul de Reglementare al ANRE în următoarea sa ședință, săptămâna viitoare.

La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.

Firma Eco Sun Niculeşti, care dezvoltă un parc fotovoltaic de 214 MW, în județul Dâmbivița. Parcul a primit de mult avizul tehnic de racordare (ATR) pentru 177 MW și va fi racordat într-o stație nouă de 220 kV legată la linia Brazi Vest – Fundeni a Transelectrica.

Proiectul a fost dezvoltat de israelienii de la Econergy, unul dintre cei mai activi investitori în regenerabile din România, dar anul trecut a fost vândut, iar tranzacția a fost finalizată în acest an.

Proiectul a ajuns la Entek Elektrik, o filială a Tüpraș, cea mai mare firmă de rafinare a petrolului din Turcia, controlată de familia Koç, cea mai bogată familie din Turcia. Tranzacția a fost convenită în iunie 2024. Suma inițială a fost de 32,9 milioane EUR. Tüpraș a declarat, la finalizarea tranzacției, din acest an, că a revizuit-o la 33,2 milioane EUR și că a plătit 29,2 milioane EUR până la acel moment.

fotovoltaicTupras este cea mai mare companie de rafinare din Turcia și a șaptea din Europa, cu patru unități cu o capacitate toatală de circa 30 de milioane de tone. Este controlată de familia Koç, care la rândul ei controlează cel mai mare grup industrial din Turcia, care mai controlează la noi uzina Ford Otosan și fabrica Beko (fosta Arctic).

Dacă va fi finalizat înaintea altor proiecte, ar urma să fie cel mai mare parc fotovoltaic din România. Acum, cel mai mare este unul din apropiere (Rătești, Argeș), de 153 MW, dezvoltat tot de Econergy în parteneriat cu Nofar.

Doar în ianuarie 2025, 23 de centrale electrice viitoare au primit toate avizele, iar capacitatea lor instalată este de aproape 470 MW. Acestea sunt proiectele care, cel mai probabil, fac saltul definitiv de la hârtie în teren. Un număr de 387 de proiecte de producție de energie electrcă aveau la 1 februarie contractele de racordare la rețea încheiate și autorizațiile de construire obținute, potrivit ultimelor date publicate de ANRE. Puterea instalată maximă totală a acestora este de circa 13.735 MW. În termeni de număr de proiecte, avansul este de 16 % în doar o lună, iar în termeni de putere instalată, de 13%.

Mai importantă este situația proiectelor cu contracte de racordare încheiate, autorizații de construire și autorizații de înființare emise de ANRE, acestea fiind de fapt proiectele care, aproape sigur, vor fi finalizate și vor produce energie electrică. Astfel, la finalul lui ianuarie, erau în această situație 140 de proiecte, cu aproape 20 % mai mult decât la finalul lui decembrie 2024.

Record la producția de energie fotovoltaică, încă din martie

La jumătatea zilei de 20 martie, parcurile fotovoltaice aveau o producție instantanee de 1.619 MW, un record pentru România, depășindu-se pentru prima dată pragul de producție de 1.600 MW instantaneu În același timp, potrivit datelor Transelectrica, fotovoltaicele erau prima sursă de generare de energie electrică a țării, cu peste 25% din producție. Procente și mai mari au fost atinse în zilele de week-end, când consum este tradițional mai mic.

77 de noi capacități energetice regenerabile cu o capacitate totală de 950 MW au fost puse în funcțiune anul trecut, arată ultimele date publicate de ANRE. Autoritatea estimează că, în acest an, ar urma să fie puse în funcțiune 52 de noi capacități de producție de energie electrică (în total, nu doar regenerabil), cu o putere instalată de 2.712 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *