Un grup al termocentralei Turceni din cele patru oprite va fi disponibil mai devreme, de la miezul acestei nopți

Complexul Energetic Oltenia a declarat disponibil grupul 4 al termocentralei Turceni, cea mai mare din România, începând cu data de 1 mai, ora zero, dintre cele patru care au fost oprite din cauza pandemiei de Coronavirus.

Cele patru grupuri ale centralei de la Turceni, de câte 330 MW fiecare au fost oprite pentru perioada 6 aprilie – 10 mai, potrivit raportărilor către Transelectrica. Însă, unul dintre ele, grupul 4, apare ca fiind disponibil mai devreme, respectiv de la 1 mai, adică mâine, ora zero.

Cum la Transelectrica nu apare un alt grup energetic al centralelor CE Oltenia care să fie oprit suplimentar (angajați CE Oltenia sunt în șomaj tehnic, prin rotație), este așadar posibil un aport mai mare al centralelor pe cărbune la Sistemul Energetic Național, dacă grupul de la Turceni, care nu mai este indisponibil, va și produce.

În aceste zile, cărbunele a avut un aport destul de restrâns la producția națională de energie electrică, inclusiv pe fondul unei scăderi a consumului, dincolo de șomajul tehnic. De exemplu, luni, 27 aprilie, centralele pe cărbune au produs la o putere medie orară de doar 380 MW, mult sub puterea instalată și de peste două oei și jumătate mai puțin decât în ziua echivalentă a anului trecut (1.063 MW).

Situația s-a mai îmbunătățit recent, în data de 29 aprilie, ultima zi disponibilă din statistică, cărbunele a “mers” la 887 MW, pe fondul unei producții la o putere medie orară de 6.236 MW și a unui consum de 5.750 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *