Începând din seara zilei de 31 ianuarie şi până în data de 10 februarie, un grup al termocentralei Rovinari, aceeaşi centrală care a oprit un grup din cauza grevei minerilor, este din nou oprit, iar una dintre cauze este lipsa stocurilor de cărbune. Din cele 11 grupuri energetice ale Complexului Energetic Oltenia, cinci sunt oprite, iar al şaselea merge la putere redusă.
Unul dintre grupurile termocentralei Rovinari (TA 4) a fost oprit accidental, în perioada 31 ianuarie-10 februarie, potrivit datelor Transelectrica. Explicaţia: „lipsă stoc cărbune şi măsură lagăr nr 3 TA (turbină abur-n.red) defectă.
În centralizatorul Transelectrica, pentru ziua de 1 februarie, dintre centralele CEO, apar oprite două grupuri de la Rovinari, trei de la Turceni (două oprite planificat pentru o lungă perioadă de timp şi unul oprit accidental), iar unul de la Işalniţa funcţionează cu o reducere de putere de 145 MW, tot din cauza remedierii unei avarii.
În total, în cele patru centrale pe care le operează, CEO are 11 grupuri.
Nu doar centralele CEO nu funcţionează la capacitate în data de 1 februarie. Mai sunt oprite, planificat, un grup hidro la Porţile de Fier şi unul la Râul Mare, accidental un grup de la CET Brazi şi, parţial, unul de la termocentrala Mintia (reducere de putere de 145 MW), tot accidental
Ultimele două grupuri de la Iernut sunt oprite (planificat, unul până la finalul lui iunie), la fel şi două de la CET Bucureşti Sud şi Vest (două planificat, pentru tot anul).
În acest an, România a importat cantităţi mari de energie electrică, peste 1.900 MW orar, în condiţiile unor preţuri record ale energiei pe piaţa spot şi al unui parc de generare insuficient în raport cu consumul.