Compania Cernavodă Power SRL Bucureşti, controlată de portughezii de la Energias de Portugal (EDP), a terminat lucrările de construcţie a unui parc eolian de 69 de MW la Cernavodă şi este pe punctul de a finaliza un alt parc eolian identic, în aceeaşi localitate, potrivit unor reprezentanţi ai Autorității de Reglementare în Energie.
Împreună, cele două parcuri eoliene care poartă numele de Centrala Electrică Cernavodă 1 şi 2 vor fi echipate cu 64 de turbine ce pot genera 138 de MW şi sunt printre cele mai mari cinci proiecte „verzi” din ţară. Investiţia este de peste 200 de milioane de euro iar curentul produs de turbine poate alimenta 70.000 de case
„ Cernavodă 1 este, deja, funcţional iar Cernavodă 2 a trebuit să fie reautorizată pentru că sunt nişte întârzieri la proiect şi erau în pericol să depăşească valabilitatea autorizaţiei din 2009. Ambele ar trebui finalizate în iunie 2011”, au precizat reprezentanţii ANRE.
Aceştia nu au dorit să dezvăluie investiţia în cele două parcuri însă, dacă ţinem seama că un MW instalat în eolian costă circa 1,5 milioane de euro, o putem aprecia la 207 milioane de euro. Energia electrică produsă de cele 46 de turbine este suficientă pentru a alimenta 70.000 de gospodării presupunând un consum mediu lunar de 200 kWh.
Centrala electrică Cernavodă 1 a fost al doilea cel mai mare proiect eolian dat în funcţiune, anul acesta, după unul de 300 de MW al cehilor de la CEZ. Estimările specialiştilor de la Ministerul Economiei arată că, până la sfârşitul lui 2011, în ţară vor fi instalaţi 1.000 de MW eolieni.
Dobrogea este zona în care mai multe comapnii energetice de top au anunțat investiții masive în eoliene. În această parte a țării sunt instslați deja 600 MW, iar alte câteva mii sun tîn stadiul de execuție sau proiect.
Energias de Portugal este al treilea cel mai mare jucător din Europa pe piaţa energiilor regenerabile şi , totodată, al treilea cel mai mare investitor în energie eoliană la nivel mondial.