Un gigant chinezesc, interesat de hidrocentrala Tarniţa

Compania Sinohydro a discutat cu ministrul Ariton despre posibila implicare în proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti.

“Compania SINOHYDRO si-a prezentat interesul pentru a participa la realizarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, retehnologizarea hidrocentralei Bicaz (Dimitrie Leonida), dar şi de alte proiecte în domeniul energiei, realizate in parteneriat public privat” se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, după o întrevedere între ministrul Ion Ariton şi reprezentanţii companiei chineze.

“Cred că acesta este unul dintre primele efecte concrete ale vizitei efectuate în luna august împreună cu domnul prim-ministru Emil Boc în Republica Populară Chineză. Sunt convins că interesul manifestat astăzi de compania Sinohydro pentru a investi în România este real şi se va concretiza în perioada următoare.” – a declarat, la finalul întâlnirii, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton. O delegaţie de experţi ai companiei SINOHYDRO s-a intalnit tot si cu directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea.

SINOHYDRO este o retea de companii de stat din China, cu domenii de activitate in ingineria si constructia hidroenergetica. A fost contractor general pentru cea mai mare hidrocentrala din lume, Three Gorges, (estimarea aparţine Ministerului Economiei) cu o putere instalata de 18.400 MW.

Tarniţa-Lăpuşteşti ar urma să devină prima centrală hidro cu acumulare prin pompaj din România. Ar urma să aibă o putere instalată de 1.000 MW. Autorităţile intenţionează să o construiască în sistem de parteneriat public-privat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *