Un consorţiu condus de Engie plăteşte EDP 2,2 miliarde de euro pentru preluarea a şase hidrocentrale în Portugalia

EDP (Energias de Portugal) a anunţat joi că a ajuns la un acord privind vânzarea a şase hidrocentrale din bazinul fluviului Duero unui consorţiu condus de compania franceză Engie, într-o tranzacţie evaluată la 2,2 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari), inclusiv datoria, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Cea mai mare companie de utilităţi din Portugalia se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată în semestrul doi din 2020. Alţi membri ai consorţiului, în care Engie are o participaţie de 40%, sunt Credit Agricole Assurances şi Mirova-Natixis Group.

„Obiectivul acestei tranzacţii îl reprezintă optimizarea portofoliului, reducerea expunerii la volatilitatea de pe piaţa energiei şi modificările de preţ, reducerea profilului de risc şi a datoriei”, se arată într-un comunicat al EDP.

De asemenea, compania precizează că „EDP îşi va menţine poziţia de vârf din Portugalia cu o capacitate de generare pe segmentul hidro de 5,1 GW, în timp ce continuă să fie al doilea mare operator hidro din Peninsula Iberică”.

Anul acesta, EDP a anunţat că a alocat 12 miliarde de euro pentru cheltuielile de capital în perioada 2019 – 2022, în special pe pieţele din America de Nord şi Europa.

În februarie, Engie anunţa că se va concentra pe 20 de ţări şi 30 de metropole, ceea ce înseamnă că va ieşi de pe 20 de pieţe în următorii trei ani, conform unui nou plan strategic pentru 2019-2021 conform căruia investiţiile Engie vor viza în special energiile regenerabile, serviciile şi infrastructura.

Engie şi EDP sunt prezente şi pe piaţa din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *