Un apartament “verde” e mai scump decât unul “clasic”? De fapt nu, și iată ce economii faceți dacă alegeți o locuință eficientă energetic

Un apartament “verde” nou, care este cel mai eficient din punct de vedere energetic, poate fi mai scump decât unul “clasic”, cu certificat energetic de categorie “B”, dar asta doar la prima vedere. Dacă luați în calcul și factura la energie, veți vedea că, lunar, costul de utilizare al locuinței verzi, cumpărată pe credit, este mai mic decât al celei de categorie “B”, ba chiar economiile sunt importante.

O locuință care este certificată drept “locuință verde” este cea mai eficientă din punct de vedere energetic. Chiar dacă, pentru publicul larg, această etichetă poate conduce la ideea: „nepotrivit pentru mine, exotic și, mai ales scump”, lucrurile nu stau deloc așa.

Înainte de toate, trebuie să definim costurile totale ale unei locuințe, pe care majoritatea dintre noi o cumpărăm pe credit. Da, o locuință nouă cu certificare de locuință verde este ceva mai scumpă decât una nouă cu un grad de performanță energetică “B”, însă, dacă vom calcula și costul de utilizare, adică plata facturilor la utilități, vom vedea că, în final, ceea ce părea mai scump este de fapt mai ieftin.

Am ales să vă prezentăm comparațiile pe baza datelor Romanian Green Building Council (RGBC), o asociație non-profit care oferă certificarea de locuință verde în România.

Întâi, trebuie să spunem că, într-adevăr, prețul unei locuințe certificată ca verde este mai mare decât al uneia care este certificată energetic în categoria “B”  (Energy Performance Certificate – EPC) potrivit metodologiei naționale de certificare. Potrivit datelor RGBC, un apartament nou cu o suprafață de 70 de metri pătrați certificat ca locuință verde are un cost de achiziție de 85.000 de euro, comparativ cu 79.700 de euro, cel al unui apartament cu certificare “B”. A fost luat în calcul un preț al pieței de 1.400 de euro pe metrul pătrat.

Acum, însă, trebuie să vedem și costurile de utilizare. Cu totul, datorită eficienței energetice pe care o are o clădire verde, costurile lunare cu energia sunt de peste trei ori mai mici.

Iată, în detaliu, cum se face economie la energie pentru fiecare componentă:

 

EPC “B” apartament Locuinţe calificate Locuinţe Verzi
Consumul de energie la Încălzire (kWh/mp/an) 117 50
Consumul de energie la Încălzirea apei calde (kWh/mp/an) 35 15
Consumul de energie la aerul condiţionat (Cooling) (kWh/mp/an) 35 10
Consumul de energie la ventilare (kWh/mp/an) 10 5
Consumul de energie la iluminat (kWh/mp/an) 49 10
Consumul de energie total al apartamentului (kWh/mp/an) 246 90
Costul lunar mediu pentru consumul de energie la 70 mp (€) 101,48 32,98

Așadar, cum am spus mai sus, o factură la energie de peste trei ori mai mică, doar într-o lună, deci o economie de 69 de euro în fiecare lună.

Acum, trebuie să vedem costurile de achiziție și rata lunară, presupunând că apartamentul este cumpărat pe credit. Înainte de a vă prezenta comparațiile, trebuie menționat că au apărut credite ipotecare speciale pentru achiziția de locuințe verzi. În acest sens, exemplificăm Raiffeisen, cu creditul imobiliar Casa Ta Verde și Alpha Bank, cu Alpha Green. Credite care, potrivit celor de la RGBC, sunt puțin mai ieftine pentru o locuință verde.

Iată comparația:

EPC “B” apartament Locuinţe calificate Locuinţe Verzi
Preţul apartamentului (€) 79.738 85.000
Procentul pentru avans 15% 15%
Avansul (€) 11.961 12.750
Dobânda 5,5% 4,75%
Perioada de plată (ani) 25 25
Valoarea Împrumutului (€) 67.777 72.250
Plata lunară (€) 417 412

 

Așadar, rata lunară este puțin mai mare, cu cinci euro pe lună, pe aceste calcule, pentru un apartament clasa B. Iată și condițiile aplicabile pentru datele de mai sus: calcul realizat pentru un credit imobiliar acordat în lei, cu dobândă fixă în primii 7 ani și dobândă variabilă începând cu anul al optulea. Dobânzile afișate în tabel sunt cele fixe; cele variabile, aplicate începând cu anul 8 fiind de: 5,35% pentru locuințe tip B și de 4,60% pentru locuințe verzi.

Însă, acum, dacă punem în balanță și economiile din facturile la energie, iată că ce părea scump devine mai ieftin

EPC “B” apartament Locuinţe calificate Locuinţe Verzi
Preţul unui apartament de 70 m2 (€) 79.738 85.000
Totalul Împrumutului (€) 67.777 72.250
Suma lunară de plată (€) 417 412
Costul total lunar al deţinerii (€) 518 445

 

Așadar, costul total lunar al unei locuințe verzi este cu 73 de euro pe lună mai mic decât al unei locuințe să-i spunem convenționale, chiar dacă prima este mai scumpă, la achiziție, decât a doua. Socotiți pentru primii șapte ani în care dobânda nu fluctuează și ajungeți la o economie totală de peste 6.000 de euro.

NOTĂ: Acest articol face parte dintr-o campanie de informare și educare din cadrul proiectului România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat cu OMV Petrom, ANRE, ASRO și Universitatea Politehnica București. România Eficientă își propune să ajute la atingerea țintelor de eficiență energetică ale României stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

1 Comment

  1. Ma scuzați, un preț al pieței de 1400 euro/mp x 70mp înseamnă 98.000 euro, preturile pentru apartamente puse de voi nu știu cum au fost calculate dar nu are nici o treabă. Oricum mi se par umflate toate costurile de energie pentru un apartament standard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *