Ultima termocentrală pe cărbune din Franţa va fi oprită în anul 2024, cu doi ani mai târziu decât planul

Franţa va continua să exploateze ultima termocentrală pe cărbune cel puţin până în anul 2024, în loc de 2022 cum se preconiza anterior, după ce proiectul reconversiei pe biomasă a termocentralei de la Cordemais, vestul Franţei, a fost abandonat, au anunţat joi Ministerul Tranziţiei Ecologice şi Grupul energetic EDF, relatează AFP, citată de Agerpres

Această termocentrală, ultima pe bază de cărbune din Franţa, va fi utilizată punctual pentru a răspunde nevoilor regiunii de vest „în timpul iernii, când consumul de energie atinge un vârf, şi va funcţiona timp de maxim câteva zeci, posibil sute, de ore pe an”, a precizat Ministerul Tranziţiei Ecologice, care şi-a confirmat, totodată, strategia de renunţare la carbon.

Centrala are o capacitate instalată de 1.200 MW în două grupuri și este operată de EDF.

Statul francez şi grupul energetic EDF se bazează pe previziunile realizate de RTE, societatea care gestionează reţeaua energetică franceză, până în anul 2030. Conform acestor previziuni, termocentrala de la Cordemais va fi necesară pentru aprovizionarea cu electricitate a regiunii de vest a Franţei cel puţin până în anul 2024, când ar urma să fie pus în funcţiune reactorul EPR de la centrala nucleară de la Flamanville, regiunea Normandia.

Joi, grupul EDF a anunţat abandonarea unui proiect de reconversie pe biomasă a termocentralei de la Cordemais, botezat Ecocombust, din cauza costului ridicat al acestui proiect dar şi a retragerii firmei Suez din parteneriat.

Conform unei legi adoptate în 2019, în anul 2022 urmau să fie închise în Franţa toate cele patru termocentrale pe cărbune. Două dintre aceste termocentrale au fost, deja, închise şi o a treia urmează să fie oprită anul următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *