Ultima şansă pentru gazele din Marea Neagră? Şeful OMV vine azi la discuţii cu premierul Orban – surse

Premierul în exerciţiu are azi o întâlnire, anunţată, cu o delegaţie a Petrom. Discuţiile vor viza modificarea legislaţiei referitoare la expl.oatarea gazelor din Marea Neagră, tergiversată de autorităţi, şi la ele vor partiicipa şi şeful OMV, acţionar majoritar al companiei petroliere româneşti, potrivit unor surse din piaţa petrolieră.

În agenda de lucru a premierului în exerciţiu, Ludovic Orban, este trecută azi dimineaţă o înrevedere cu o delegaţie a OMV Petrom, potrivit programului anunţat public. La eveniment vor participa şi Ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi şeful Cancelariei, Ionel Dancă, iar întâlnirea va avea loc la ora 09.00, potrivit serviciului de presă al Guvernului.

Conform unor surse din piaţă, la întâlnire va participa şi Rainer Seele, directorul general al OMV, acţionariul majoritar al Petrom, iar discuţiile vor viza exclusiv potenţialele modificări ale legii offshore.

Oficialii Petrom dat de înţeles că sunt dispuşi să continue  proiectul din Marea Negară, chiar dacă partenerul lor strategic în câmpul Neptun Deep, compania americană ExxonMobil,  intenţionază să renunţe la cota sa de 50% din proiect. Asta dacă autorităţile de la Bucureşti vor modifica prevederile legislative, în special cele din legea offshire adoptate în timpul guvernelor controlate de Liviu Dragnea, care afectează profitabilitatea proiectelor.

Compania petrolieră ar dori ca impozitul suplimentar pe producţia de gaze offshore să fie diminuat, deducerile să fie mărite, obligaţiile de piaţă centralizată, care pun frână vânzării gazelor pe piaţă, să fie îndepărtate,  regimul de taxare să fie stabil pe toată durata exploatării.

Asta în condiţiile în care tergiversările de la noi şi situaţia din piaţa europeană a gazelor, unde preţurile au scăzut, au afectat serios profitabilitatea proiectului sunt în sine un impediment în a se lua o decizie finală de investiţie. Investitorii au îngropat deja 1,5 miliarde de dolari în exploatarea perimetrului Neptun Deep, cu rezerve estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, şi ar mai fi nevoie de încă trei miliarde.

În actualul cadru fiscal, Guvernul ar primi 90% din profitul exploatării, iar investitorii doar 10%, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă Biriş Goran, iar acest lucru împiedică demararea proiectului. Un proiect de modificare al legislaţiei a fost înaintat în ultima parte a guvernării PSD Dăncilă, care scădea cota statului la 60% şi ar fi fost fezabil pentru o decizie de investiţii din partea petroliştilor.

Noul guvern PNL nu şi l-a asumat însă, iar actualul ministru al Economiei a repetat că legislaţia va fi modificată de Parlament doar dacă va exista un consens politic pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *