UE va propune extinderea utilizării contractelor de diferență pentru producția de energie electrică

Uniunea Europeană urmează să propună reglementări pentru sprijinirea extinderii contractelor prin care se plăteşte producătorilor un preţ fix pentru electricitatea lor, într-o încercare de a-i proteja pe consumatori de volatilitatea de pe piaţa energiei, se arată într-un proiect consultat de Reuters și citat de Agerpres.

Propunerea Comisiei Europene de „îmbunătăţire” a pieţei energiei blocului comunitar prevede utilizarea „contractelor pentru diferenţă” (CfD) pentru sprijinirea noilor investiţii în energie eoliană, solară, geotermală, hidro şi nucleară în UE.

CfD este un tip de contract care oferă producătorilor un preţ fix pentru electricitatea lor, indiferent de preţul tranzacţionat de pe pieţele de electricitate. Obiectivul este de a furniza estimări stabile privind veniturile şi de a-i ajuta pe consumatori, făcând facturile la energie mai puţin volatile.

În ianuarie, Comisia Europeană anunţa că viitoarele propuneri UE privind reformarea pieţei de electricitate a blocului comunitar vor încerca să facă facturile de energie ale consumatorilor mai puţin legate de fluctuaţiile pe termen scurt ale preţurilor la combustibilii fosili.

Analiştii spun că prin reformarea pieţei de electricitate Executivul comunitar vrea să evite repetarea situaţiei de anul trecut, când reducerea aprovizionării cu gaze ruseşti a dus la un nivel record al preţurilor la electricitate în Europa, majorând facturile consumatorilor şi forţând închiderea unor industrii.

Într-o consultare publică lansată în ianuarie, Comisia Europeană a prezentat numeroase opţiuni de revizuire a modului în care centralele electrice vând electricitate, ca parte a reformei care va fi propusă în martie.

„Trebuie să proiectăm o piaţă a electricităţii viabilă în viitor, care să permită livrarea beneficiilor unei energii curate tuturor”, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Propunerile vizează extinderea folosirii în Europa a contractelor pe termen lung care furnizează centralelor electrice un preţ fix pentru electricitatea lor – „contracte pentru diferenţă” (CfD) şi „contracte de achiziţie de energie electrică” (PPA). Extinderea acestor tipuri de contracte ar crea o zonă tampon între consumatori şi preţurile volatile în tranzacţiile pe termen scurt de pe pieţele energiei, şi ar avea ca rezultat un nivel mai stabil al facturilor de energie pentru gospodării şi companii, consideră Comisia Europeană.

La acest rezultat s-ar putea ajunge prin mai multe licitaţii publice pentru energie regenerabilă, care include PPA, sau garanţii de la stat pentru credite, în vederea sprijinirii firmelor care semnează pentru contractele de achiziţie de energie electrică.

Schimbări mai radicale, cum ar fi solicitarea ca toate noile centrale electrice care primesc sprijin de la stat să semneze „contracte pentru diferenţă”, ar fi de asemenea o posibilitate. O altă opţiunea vizează posibilitatea ca guvernele naţionale să impună CfD la anumite centrale electrice, deşi s-ar putea înregistra unele riscuri, avertizează Executivul comunitar.

„O astfel de modificare ar reprezenta un risc la adresa investiţiilor necesare în acest tip de generare a electricităţii, ar putea majora costurile investiţiei, deci ar putea fi contraproductivă”, consideră Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *