UE va înființa o bancă dedicată investițiilor în hidrogen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţă crearea unei noi bănci europene care va garanta investiţiile în producţia de hidrogen şi care va investi 3 miliarde de euro în „pentru a ajuta la construcţia pieţei viitoare de hidrogen”, potrivit agenției de presă News.ro.

Von der Leyen anunţă, în discursul privind starea Uniunii Europene, că Europa a început deja la tranziţia către alte tipuri de energie, dând exemplul statelor care au investit masiv în energia eoliană, precum Danemarca, sau în transportul feroviar pe bază de hidrogen, precum Germania sau al Italiei, unde se produc panouri solare.

„Hidrogenul poate să schimbe situaţia în Europa. Trebuie să trecem de la piaţă de nişă către o piaţă de masă pentru hidrogen şi (…) vrem să producem 10 milioane de tone hidrogen regenerabil până în 2030”, mai anunţă preşedinta CE.

Ea anunţă, în acest context, crearea unei noi bănci europene pentru susţinerea investiţiilor în producţia de hidrogen.

„Iată de ce pot anunţa astăzi că vom institui o nouă Bancă europeană a hidrogenului. Aceasta va contribui la asigurarea achiziţionării de hidrogen, inclusiv prin utilizarea resurselor Fondului pentru inovare. Banca va putea investi 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei pieţe a hidrogenului. Astfel se va construi economia viitorului. Aceasta înseamnă Pactul nostru verde european. În ultimele luni, ne-am dat seama cu toţii cât este de important Pactul verde european. Vara anului 2022 va rămâne în amintirile tuturor. Am văzut cu toţii râurile secate, pădurile în flăcări, căldura extremă. Iar situaţia este chiar mult mai gravă. Până în prezent, gheţarii din Alpi au constituit o rezervă de urgenţă pentru râuri precum Rinul sau Ronul. Dar cum gheţarii din Europa se topesc mai repede ca niciodată, secetele viitoare vor fi cu mult mai puternice”, a spus preşedintele CE.

Ea consideră că sunt necesare eforturi continue pentru a asigura adaptarea la schimbările climatice şi pentru ca natura să devină primul nostru aliat.

”Iată de ce Uniunea va pleda în favoarea unui acord global ambiţios pentru natură, în cadrul Conferinţei ONU privind biodiversitatea care va avea loc anul acesta la Montreal”, adaugă preşedintele CE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *