UE va aloca încă 110 mil. euro pentru Cernobîl

Comisarul europen pentru dezvoltare Andris Piebalgs va anunţa marţi, la Kiev, decizia CE de a contribui cu încă 110 milioane euro la activităţile de finalizare a sarcofagului de la centrala nucleară Cernobîl, la  25 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, potrivit Comisiei.

 

Capitala ucraineană va găzdui marţi un Summit privind Siguranţa Nucleară, la exact 25 de ani de la tragicul accident nuclear de la Cernobîl.

Până în prezent, Comisia Europeană a finanţat cu 470 milioane euro lucrările pentru  refacerea zonei, în special pentru proiecte de siguranţă nucleară, dar şi pentru programe destinate ajutorării populaţiei locale.

Pentru finalizarea proiectelor majore la Cernobîl mai este necesară suma de 740 milioane de euro de la comunitatea internaţională.

‘Siguranţa nucleară este o problemă globală ce necesită un răspuns global. Angajamentul nostru, ce reflectă rolul de lider al CE în siguranţa nucleară, va fi esenţial în a face din nou din Cernobîl un loc sigur. Sperăm că partenerii noştri îşi vor spori şi ei contribuţiile, pentru a finaliza activitatea de construire a sarcofagului până în 2015. La Summitul privind Siguranţa Nucleară voi pleda şi pentru progrese către standarde cât mai ridicate posibil la nivel mondial pentru centralele nucleare”, a spus preşedintele CE Jose Manuel Barroso, care va fi prezent marţi la reuniunea de la Kiev.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *