Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (LNG), ca parte a planurilor de plafonare a preţurilor de referinţă ale gazelor dacă acestea cresc, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, după ce Rusia a redus aprovizionarea, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Preţul de referinţă, pe baza preţurilor LNG globale şi publicat miercuri seară, va fi folosit alături de preţul gazelor în Europa pentru a declanşa o plafonare a preţului de referinţă la gaze, dacă preţurile cresc la un anumit nivel.
Din 15 februarie, preţul gazelor în UE va fi plafonat dacă preţul de referinţă depăşeşte 180 euro/Megawatt oră, timp de trei zile, şi este cu 35 euro/Megawatt oră peste preţul de referinţă GNL.
Preţul de referinţă LNG a fost evaluat la 55,21 euro/Megawatt oră miercuri seară, de Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).
La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au închis miercuri la 59,30 euro/Megawatt oră, ceea ce înseamnă un spread (diferenţa dintre preţul de cumpărare şi vânzare – n. r.) de aproximativ 4 euro/Megawatt oră faţă de nivelul preţului de referinţă GNL, departe de spreadul de 35 euro/Megawatt oră necesar pentru declanşarea plafonării preţului de referinţă în UE.
În decembrie, preţurile la gaze în Europa au depăşit 140 euro/Megawatt oră, dar de atunci au scăzut semnificativ, datorită iernii blânde şi a umplerii aproape complete a facilităţilor de stocare a gazelor din UE.
Evaluarea ACER a preţului de referinţă GNL este o medie a unor preţuri internaţionale la gazele naturale lichefiate.