UE impune embargou petrolier Iranului

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, luni, să impună un embargou petrolier gradual fără precedent contra Iranului, ca parte a sancţiunilor legate de programul nuclear al acestei ţări. Acordul va fi confirmat oficial în cursul după-amiezii de miniştrii de externe europeni, în reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Noile măsuri includ un embargou imediat asupra noilor contracte de comerţ cu petrol brut şi produse petroliere, potrivit Agerpres. Contractele în desfăşurare vor continua până la 1 iulie.
”Sunt încrezător că UE va da un răspuns hotărât astăzi la refuzul Iranului de a-şi respecta obligaţiile sale internaţionale privind programul nuclear”, a declarat ministrul german de externe Guido Westerwelle înaintea reuniunii CAE de la Bruxelles.

Discuţiile în interiorul „Celor 27” privitoare la noile sancţiuni contra Teheranului s-au intensificat în ultimele zile, mai ales ca urmare a reticenţelor Greciei, ţară dependentă în mare măsură de importurile de petrol iranian.

În prezent, aproximativ o cincime din exporturile de petrol ale Iranului au ca destinaţie Uniunea Europeană, principalii beneficiari fiind Grecia, Italia şi Spania, ţări care sunt şi printre cele mai expuse în faţa crizei financiare din zona euro.

Cea mai mare parte a petrolului iranian este exportat însă către Asia, motiv pentru care UE şi SUA încearcă să convingă ţările asiatice, precum India, să-şi reducă importurile de petrol provenind din Iran, astfel încât presiunile internaţionale contra Teheranului să fie mai eficiente.

Uniunea Europeană a decis deja îngheţarea activelor bancare pentru 433 de companii şi 113 persoane fizice din Iran şi a impus restricţii împotriva exporturilor anumitor produse iraniene către UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *