UE forțează renunțarea la combustibilii fosili cu mult înainte de 2050. Dispute pe captarea carbonului

Uniunea Europeană va face presiuni pentru un angajament global la COP28 în vederea eliminării treptate a combustibililor fosili „cu mult înainte de 2050”, a anunțat respobsabilul UE pentru climă, Frans Timmermans, potrivit Climate Home News, citată de Euractiv.

Angajamentul ar însemna oprirea producției de energie pe bază de cărbune și eliminarea emisiilor din sectorul petrolului și al gazelor, dar cu un rol minim al captării carbonului, a adăugat el. UE și-a dezvăluit obiectivele comune înainte de summitul privind clima din Duba, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului și energiei din blocul comunitar, care a avut loc în Spania.

În cadrul reuniunii, la care a participat și șeful COP28, Sultan Al Jaber, Timmermans a declarat că UE dorește ca guvernele să semneze un angajament cu trei elemente principale: triplarea surselor de energie regenerabilă până în 2030, dublarea ratelor anuale de creștere a eficienței energetice și o eliminare accelerată a combustibililor fosili, cu un rol „rezidual” pentru tehnologiile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

„Trebuie să eliminăm, neabătut, combustibilii fosili cu mult înainte de 2050”, a declarat responsabilul UE pentru climă.

Dezacorduri în ceea ce privește captarea carbonului

Ultimul punct se referă la utilizarea captării și stocării carbonului (CCUS), un termen generic pentru o serie de procese care vizează captarea emisiilor de CO2 cauzate de arderea combustibililor fosili.

CCUS se află în centrul unei dezbateri profunde. Țările producătoare de petrol și gaze naturale și industria susțin că este necesar să se extragă gaze dăunătoare pentru climă, în timp ce lumea continuă să alimenteze activitățile cu combustibili fosili. Militanții și o serie de națiuni progresiste susțin că este o portiță de scăpare pentru industria combustibililor fosili care va prelungi criza climatică.

Gazda COP28, Emiratele Arabe Unite, sunt un mare susținător al CCUS. În luna mai, Al Jaber a provocat furia multor observatori ai politicii climatice atunci când a cerut eliminarea treptată a „emisiilor de combustibili fosili”, afirmând că petrolul și gazele vor continua să joace un rol în viitorul apropiat. De atunci, șeful COP28 și-a îndulcit ușor poziția, făcând apel la o tranziție energetică accelerată care să „reducă treptat utilizarea combustibililor fosili”.

Rolul „rezidual”

Poziția UE prezentată de Timmermans arată o concentrare similară asupra eliminării „emisiilor”, dar indică limite mai clare în ceea ce privește utilizarea CCUS

„Este important să avem o înțelegere precisă a rolului „fosilelor diminuate” într-o economie net-zero”, a declarat șeful UE pentru climă. „Acestea trebuie să fie reziduale și numai în sectoarele greu de abătut. Iar sectorului îi revine sarcina de a demonstra că acest lucru este realizabil și de a propune strategii de investiții credibile în tehnologii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”.

A ajunge la un acord asupra unei definiții a termenului „neabătut” și asupra rolului pe care trebuie să-l joace CCUS va fi, probabil, una dintre luptele definitorii ale summitului privind clima de la Dubai.

Lisa Fischer, de la grupul de reflecție E3G, a declarat că Timmermans „se concentrează pe bună dreptate asupra necesității de a defini „combustibilii fosili reduși” pentru a evita ca țările să se ascundă în spatele unui vis de captare a dioxidului de carbon, un vis care a progresat foarte puțin până acum”. Ea a adăugat, însă, că ar trebui să se pună accentul pe „reducerea treptată a utilizării combustibililor fosili, cu câteva etape clare înainte de anul 2050”.

Potrivit previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), cărbunele, petrolul și gazele naturale trebuie să scadă cu 90%, 80% și, respectiv, 70% între 2021 și 2050, pentru a ajunge la zero emisii nete până la jumătatea secolului.

Triplarea energiei regenerabile

Celălalt mare angajament al UE în perspectiva COP28 se referă la triplarea ratei anuale de implementare a energiei regenerabile până în 2030.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că propunerea este un „angajament voluntar, fără caracter obligatoriu”, pe care alte țări îl pot semna.

Obiectivul se bazează pe o evaluare a AIE. Organizația a precizat că, în prezent, la nivel mondial există o capacitate de energie regenerabilă de aproximativ 3.300 GW. Pentru a avea șansa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, ar trebui să se adauge aproximativ 1.000 GW în fiecare an până în 2030, triplând capacitatea totală existent, până la la 10 350 GW.

Angajamentul privind energiile regenerabile este de așteptat să provoace mai puține fricțiuni în Dubai. Sultanul Al Jaber susține cu tărie propunerea, care a atras deja sprijinul SUA, Chile, Columbia și al reprezentanților statelor insulare mici.

 

1 Comment

  1. În calitate de inginer, pot să vă spun că ceea ce pretinde acum ”domnul” Timmermans (cetățean olandez), implică două aspecte. Primul: Olanda va piere în curând locul 2 în rândul producătorilor europeni de gaze, odată pentru că a fost epuizat aproape integral zăcământul pe care-l deține, dar și pentru că proiectul Neptun Deep va începe relativ curând.
    Întrebare simplă: de ce nu a venit cu aceste pretenții, în urmă cu doi sau trei ani, când Olanda începea exploatarea zăcământului amintit? Doi: Renunțarea la energiile rezultate din combustibili fosili se va putea face doar când energia electrică din resurse regenerabile va îndeplini simultan următoarele trei condiții: va fi din abundență și implicit va avea un preț mic, va fi disponibilă tuturor consumatorilor casnici și non-casnici (dar asta necesită o infrastructură de stocare și distribuție foarte bună) și în ultimul rând, când o mare parte din procesele tehnologice, în special din industria chimică, industria sticlei …. vor putea funcționa cu energie electrică și nu cu gaze, de exemplu. Gândindu-mă la copilul meu și la generațiile viitoare, sigur că și eu vreau o pondere mai mare și mai rapidă a ”regenerabilelor”. Dar din păcate, o mare parte a guvernelor lumii și a populației, nu înțelege că până acolo trebuie să reciclăm absolut tot ce se poate recicla. Inclusiv bilețelul adeziv de pe frigider. Simultan trebuie să împădurim tot ce s-a defrișat în ultimele două sau trei decenii. Aici nu este doar cazul României. Pentru a obține o tonă de hârtie, trebuie tăiați opt copaci. Nu mai bine reciclăm și cutia pastei de dinți și punga din hârtie și calendarul vechi și ce mai vreți voi!? Doar având o atitudine unitară, copii și nepoții noștri vor avea unde trăi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *