Comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a cerut Rusiei să nu exercite presiuni care să blocheze proiectul gazoductului Nabucco, aflat la concurenţă proiectul său South Stream.
Într-o conferinţă de presă la Berlin, Oettinger a solicitat Rusiei să nu facă presiuni asupra ţărilor din Asia Centrală, potenţiale furnizoare de gaz pentru Nabucoo şi nici asupra ţărilor care ar urma să fie tranzitate de acest gazoduct. După ce a evideţiat rolul Rusiei ca partener energetic al Uniunii Europene, el a menţionat explicit că, în cazul în care Europa va primi gaze de la o ţară terţă, cel mai bine este să se folosească cele mai scurte rute de tranzit, nu să se tranziteze gazul prin Rusia.
Oettinger a mai spus că că Nabucco şi South Stream nu sunt competitori direcţi, deşi, în noiembrie 2010 afirmase clar contrariul.
Gazoductul Nabucco, (3.000 km lungime, 31 miliarde mc gaze capacitate de trazit, 7,9 miliarde de euro cost al proiectului) proiect în care şi România este parte, este piatra de temelie a aşa numitei strategiei a UE “Coridorul sudic al gazului” prin care Europa ar urma să beneficieze de gazul caspic reducându-şi dependenţa de Rusia.
În ianuarie, Comisia Europeană şi Azerbaijanul au semnat un acord privind furnizarea de gaz azer către Europa şi dezvoltarea Coridorului sudic al gazului, cu mai multe gazoducte, inclusiv Nabucco. În acest sens, preşedintele CE, José Manuel Barroso şi preşedintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev, au semnat un acord, la Baku, acesta fiind primul document scris prin care statul caspic îşi asumă livrarea unor cantităţi importante de gaz către Europa.