UE ar putea economisi anual 40 de miliarde de euro cu o piaţă integrată a energiei – FMI

Companiile din UE ar putea deveni mai competitive faţă de rivalele lor din SUA şi China dacă ar plăti mai puţin pentru energie, un obiectiv care poate fi îndeplinit de guverne cooperând pentru a investi şi a integra piaţa fragmentată a energiei din UE, se arată într-un document al Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Dacă cele 27 de guverne din UE integrează pieţele lor de energie s-ar putea economisi aproximativ 40 de miliarde de euro pe an şi ar fi atraşi investitorii. Dar deciziile din politica energetică încă sunt mai mult de competenţa guvernelor naţionale, decât a politicii comune a UE, sporind riscul unor abordări necoordonate şi mai costisitoare, avertizează FMI.

Sporirea competitivităţii economice a Europei este o prioritate pentru blocul comunitar, care se confruntă cu dificultăţi în concurenţa cu SUA şi China pentru noile tehnologii prietenoase cu mediul. Situaţia a devenit mai dificilă după oprirea importurilor de gaze ieftine prin conducte din Rusia, astfel încât companiile din UE plătesc de două ori mai mult decât rivalele lor din SUA pentru electricitate.

Dezavantajul concurenţial pentru Europa este în special vizibil în industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi cea chimică, producerea de aluminiu şi de oţel, a apreciat FMI.

Într-un document pregătit pentru discuţiile de luni cu miniştrii de Finanţe din UE, FMI susţine că integrarea pieţei energiei din UE nu va duce doar la preţuri mai scăzute, ci şi la îmbunătăţirea securităţii energetice a regiunii şi va ajuta la reducerea emisiilor de CO2.

Preţurile la electricitate variază în cele 27 state membre UE, făcând piaţa UE fragmentată. FMI consideră că această fragmentare ar putea fi rezolvată dacă ţările tranzacţionează electricitate mai mult peste graniţe şi majorează capacitatea reţelelor transfrontaliere. Dar FMI atrage atenţia că ţările ar putea avea reţineri să tranzacţioneze mai mult peste graniţe deoarece statele care produc electricitate la un cost scăzut şi pot exporta se opun deseori integrării reţelelor din cauza temerilor că ar creşte preţurile pe plan intern.

„În schimb, ţările care înregistrează costuri ridicate ar putea avea reţineri să-şi deschidă pieţele către importurile mai ieftine de electricitate, care i-ar putea afecta pe producătorii locali”, se arată în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *