UE a aprobat, pentru România, prelungirea şi modificarea schemei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, prelungirea şi modificarea unei scheme româneşti de ajutor de stat pentru promovarea producţiei de energie electrică şi energie termică în sisteme de cogenerare de înaltă eficienţă conectate la reţelele districtuale de termoficare din România, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Iniţial, schema a fost aprobată în luna septembrie 2022 şi urmează să expire la 30 iunie 2024. Obiectivul său este promovarea construcţiei de noi centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, scrie Agerpres.

România a înştiinţat Comisia Europeană de intenţia de a prelungi măsura până la data de 31 iulie 2028, de a majora bugetul cu 362 milioane de euro, până la o valoare totală de 752 milioane de euro, precum şi de a sprijini instalarea unor capacităţi suplimentare de cogenerare de cel puţin 200 de MW.

Comisia a analizat schema modificată în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu liniile directoare din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie şi a concluzionat că schema amendată rămâne necesară şi adecvată pentru a promova instalaţiile de cogenerare de înaltă eficienţă în România şi a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, Comisia a concluzionat că schema este proporţională şi orice efect negativ asupra competiţiei şi comerţului în UE va fi limitat, se menţionează în comunicat.

Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *