UE a aprobat o schemă românească e sprijin de 260 mil. euro pentru producția de baterii și panouri fotovoltaice

Comisia Europeană a aprobat miercuri, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de 259 de milioane euro, pusă la dispoziție parțial prin intermediul Facilității de redresare şi reziliență (FRR), pentru a sprijini investițiile în producția, asamblarea şi reciclarea bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Schema vizează sprijinirea dezvoltării regionale a României şi promovarea obiectivelor strategice ale UE legate de tranziția ecologică, potrivit Financialintelligence.

Schema, cu un buget estimat de 259 de milioane de euro, va fi finanțată parțial prin FRR în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de Redresare şi Reziliență al României şi adoptării acestuia de către Consiliu. Măsura urmăreşte să contribuie la dezvoltarea regională prin țintirea sectoarelor cu cerere în creştere, care vor sprijini crearea de noi locuri de muncă care necesită o forță de muncă calificată, precum şi o economie mai sustenabilă şi mai competitivă, şi să încurajeze tranziția verde a României şi a UE.

În cadrul schemei, care se va derula până la 31 decembrie 2024, ajutorul se va acorda sub forma unor granturi directe către companiile active în producția, asamblarea şi reciclarea bateriilor, celulelor şi panourilor fotovoltaice şi panourilor, care sunt situate în zonele eligibile din România pentru ajutoare regionale. Aceste zone sunt determinate în harta ajutoarelor regionale din România pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2027, care precizează şi ajutorul de stat maxim care poate fi acordat per beneficiar în fiecare dintre aceste zone.

Comisia a constatat că măsura contribuie la dezvoltarea regională a României şi că este necesară şi adecvată pentru dezvoltarea zonelor incluse în harta ajutoarelor regionale a țării. În plus, ajutorul este proporțional deoarece este limitat la minimul necesar şi nu va depăşi sumele maxime stabilite în harta ajutoarelor regionale a României. În cele din urmă, efectele negative ale măsurii în ceea ce priveşte denaturarea concurenței şi impactul asupra comerțului dintre statele membre sunt limitate.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

1 Comment

  1. În sfârșit un lucru bun. Mă tem însă că este cam târziu. Sper din tot sufletul să mă înșel. Vom vedea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *