Compania Ukrtransgaz, operatorul reţelei de gazoducte din Ucraina, a lansat o procedură de evaluare a cererii pieţei pentru capacităţile de intrare în Ucraina din România la punctul Isaccea-1-Orlovka via conducta Trans-Balkan, informează un comunicat de presă al companiei ucrainene, citat de Agerpres.
‘Pe baza rezultatelor evaluării pieţei, Ukrtransgaz va lua o decizie cu privire la viitoarea procedură de alocare de capacitate (Open Season) pentru capacităţile firmei la punctul de intrare Isaccea-1 – Orlovka’, a precizat compania.
Ukrtransgaz subliniază că, după finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductele TANAP şi Turkish Stream, la care ar urma să se adauge preconizata dezvoltare a producţiei de gaze naturale offshore în România, posibilitatea de transport a gazelor naturale pe ruta Romania-Ucraina va avea o importanţă strategică deoarece va crea un coridor sud-nord bidirecţional şi va asigura securitatea aprovizionării pentru ţările din Balcani. În plus, actuala infrastructură a conductelor Trans-Balkan va asigura cea mai eficientă soluţie, din punct de vedere al costurilor, pentru transportul gazelor naturale în regiune.
În România, OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
O altă companie, Black Sea Oil and Gas, care a concesionat perimetrele Midia şi Pelican din Marea Neagră, va începe producţia la mijlocul anului viitor.
Un al treilea proiect important din Marea Neagră, unde este implicat şi Romgaz, este perimetrul Trident, unde există o descoperire, dar care până în acest moment nu a fost declarată comercială. Aici producţia ar putea începe la o diferenţă de un an-doi faţă de perimetrul Neptun.
Gazul din Marea Neagră ar putea ajunge în Estul Europei
Anunţul ucrainenilor vine după ce, recent, unul dintre oficialii de top ai OMV, grupul austriac care controlează Petrom, a admis posibilitatea ca o parte din gazul care va fi extras din Marea Neagră să fie vândut în Estul Europei, în condiţiile în care există semnale că gazoductul BRUA se va opri în Bulgaria şi nu va mai ajunge în Austria, pentru a se conecta la reţeaua central şi vest-europeană.
„Nu ne amuză deloc faptul că acum conducta BRUA (gazoductul care leagă Bulgaria România Ungaria şi Austria – n.red.) se opreşte în Ungaria. Este acum în discuţie atragerea Slovaciei în proiect, dar nu este o variantă care să ne convină pentru că asta înseamnă costuri suplimentare pentru clienţii noştri. Din această cauză, traseul nu este conexiunea ideală. Ideea este că nu tot gazul trebuie să se ducă spre Vest”, a precizat Manfred Leitner, downstream executive board member în cadrul grupului OMV.
În cadrul unei eveniment susţinut la Londra, în care grupul şi-a anunţat strategia pentru 2025, proiectul BRUA nu a fost deloc menţionat în prezentările oficiale,
Sa studieze mai intai Ucraina,respectarea drepturiilor romaniilor din Ucraina la standardele europene precum si schimbarea radicala a legii educatiei dar si opozitia fatisa fata de reunificarea R Moldova cu Romania si apoi mai vedem.Ca ne-am fript cu ei dupa semnarea Tratatului de baza intre Romania si Ucraina in 2003,tratat care ar trebui denuntat si renegociat in termeni mai duri deoarece Ucraina nu-si respecta obligatiile asumate.APOI MAI DISCUTAM (AVIZ MINISTERELOR ECONOMIEI SI AFACERIILOR EXTERNE).
Sa studieze mai intai Ucraina,respectarea drepturiilor comunitatii romanesti din Ucraina la standardele europene precum si schimbarea radicala a legii educatiei dar si opozitia fatisa fata de reunificarea R Moldova cu Romania si apoi mai vedem.Ca ne-am fript cu ei dupa semnarea Tratatului de baza intre Romania si Ucraina in 2003,tratat care ar trebui denuntat si renegociat in termeni mai duri deoarece Ucraina nu-si respecta obligatiile asumate.APOI MAI DISCUTAM (AVIZ MINISTERELOR ECONOMIEI SI AFACERIILOR EXTERNE).