Ucrainenii confirmă: Transgaz nu vrea să semneze acord de interconectare pentru import, gazul rusesc este adus în țară doar prin conducta internațională de tranzit

Oficialii TSO UA, echivalentul Transgaz din Ucraina, au confirmat că Transgaz nu a dat curs solicitării lor de a se încheia un acord de interconectare pentru punctele în care România importa în mod tradițional gaze din Ucraina, iar importurile noastre de gaze se fac prin singurul fir deschis, T1, al conductei de tranzit Transbalcanice

După cum ați putut citi deja, am sesizat discrepanțe majore între capacitatea de import de gaze naturale pe care o are România așa cum apare în sistemul european și așa cum este făcută publică de ministrul Economiei și de către operatorul național al sistemului românesc de transport, Transgaz.

Textul publicat ieri îl puteți citi aici:

Cifrele care îl contrazic pe Ministrul Economiei. România riscă mari probleme în alimentarea cu gaze, dacă va fi foarte frig

Pe scurt: ministrul Virgil Popescu și Transgaz au anunțat că România poate importa 44 de milioane de metri cubi de gaze în fiecare zi, mult peste necesarul de 20 de milioane, cât ne-ar trebui în condițiile în care vremea ar deveni foarte rece. Am arătat în textul de mai sus că, în total, capacitatea de import ar fi de circa 16 milioane de metri cubi, în condițiile în care importurile din rețeaua ucraineană sunt limitate de faptul că, pentru punctele de inteconectare nu se pot importa gaze pentru că nu este încheiar acord de interconectare între cele două companii, Transgaz și TSO UA.

L-am întrebat pe Sergiy Makogon, directorul general al TSO UA (Transmission System Operator of Ukraine, echivalentul Transgaz) despre acordurile dintre cele două state. Makogon a confirmat situația: există un singur acord acum în vigoare între cele două țări, cel pentru firul unu (T1), dintre cele ale gazoductului Transbalcanic, care era folosit pentru a transporta gazele rusești spre Bulgaria prin Ucraina-acum este deschis oricărui operator. “Totuși, din ce știm punctul de interconectare Isaccea 1/Orlovka este legat la sistemul de transport al României, așa că acum tot importul de gaz rusesc al României este făcut prin acest punct”, a spus Makagon.

Mai departe, șeful TSO UA confirmă că nu există acum niciun acord pentru Medieșu Aurit-Tekovo și nici pentru Isaccea-Orlovka, care au fost, istoric, folosite pentru importul gazelor rusești prin rețeaua Ucrainei spre România. De asemenea, el amintește că nu există acord nici pentru celelalte două fire ale gazoductului Transbalcanic. Nici nu ar avea cum, pentru că, deși nu mai trece nimic prin ele de la 1 ianuarie (rușii alimentează Balcanii prin noul Turk Stream), T2 nu a fost scos la licitație pentru rezervare de capacitate încă, de către Transgaz, iar T3 este în continuare folosit exclusiv de Gazprom – poate transporta gaze sau nu, dar nu este deschis.

“Am trimis propunerile noastre de acord către Transgaz, dar nu am primit niciun răspuns, încă”, a spus Makagon.

Așadar, România importă gaze rusești doar prin firul T1 al conductei transbalcanice, lucru confirmat și de ucraineni care, de fapt, au semnat un acord de interconectare cu noi, fie el și doar pentru tranzit, practic degeaba: în condițiile în care T1 este folosit acum de România pentru a aduce gaz rusesc în țară, este evident că nu poate fi folosit în același timp în sens contrar – reverse flow- pentru a aduce gaze de la sud de România, în Ucraina, așa cum aveau nevoie ucrainenii în cazul în care tranzitul de gaze rusești prin toată Ucraina ar fi încetat – pentru a-și alimenta zona Odessa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *