Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelensky propune reducerea pragului de preț pentru petrolul rusesc la 45 de dolari pe baril, potrivit unui noul plan de întărire a sancțiunilor împotriva Federației Ruse, care a fost publicat pe site-ul Președinției de la Kiev, citat de media locale.
Astfel, la 25 aprilie, biroul lui Zelenskyi a prezentat un nou plan de consolidare a sancțiunilor împotriva Rusiei, elaborat de un grup de experți internaționali condus de șeful biroului, Andriy Yermak, și de fostul ambasador american în Federația Rusă, Michael McFaul. Propunerile sunt prezentate pe 35 de pagini
„Coaliția ar trebui să reducă imediat plafonul prețului petrolului cu 15 dolari pe baril, până la 45 de dolari pe baril, nivelul la care exportatorii ruși au fost dispuși în mod regulat să vândă petrol în ultimele luni. Ea ar trebui să își stabilească obiectivul de a reduce limita superioară a prețului petrolului la costul marginal al petrolului rusesc, care, în opinia noastră, este acum de 30 de dolari pe baril, cu o reducere corespunzătoare a limitelor superioare pentru produsele petroliere”, se arată în textul documentului.
De asemenea, potrivit aceleiași surse, este necesară oprirea furnizării directe de gaze din Rusia către Uniunea Europeană, cu excepția utilizării fluxurilor care tranzitează Ucraina.
„Opriți livrările directe de gaze rusești către Uniunea Europeană, cu excepția celor care trec prin Ucraina. Propunem sancțiuni care vor duce la suspendarea tuturor rutelor de gazoducte controlate de Rusia care sunt în prezent capabile să transporte gaze naturale rusești către piața europeană, cu excepția fluxurilor care trec prin sistemul ucrainean de transport de gaze”, se arată în textul planului publicat de pe site-ul biroului lui Zelenskyi.
De asemenea, se precizează că această măsură „va pune capăt utilizării de către Rusia a Turkish Stream”.
În plus, biroul lui Zelenskyi a propus introducerea unei interdicții privind importul de gaze naturale lichefiate rusești.
„Facem apel la Europa să creeze un tampon suplimentar de gaz stocat în instalațiile de depozitare a gazelor din vestul Ucrainei, pentru a consolida securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Europei în iarna viitoare. Facem apel la partenerii Ucrainei din Asia de Est, care au redus semnificativ achizițiile de vagoane energetice rusești, să urmeze exemplul Europei și să nu le mai cumpere”, se arată în textul planului.
Citește și: