Ucraina vrea să-și sincronizeze rețeaua electrică cu cea a UE. Comisia Europeană și ENTSO-E analizează solicitarea

Miniştrii europeni ai Energiei vor analiza luni la Bruxelles o „solicitare urgentă” a autorităţilor de la Kiev privind sincronizarea reţelei electrice ucrainene cu cea a Uniunii Europene, în contextul invaziei ruseşti, informează AFP, citată de Agerpres.

Această sincronizare a reţelelor electrice ar facilita schimburile de electricitate între cele două părţi şi ar permite o rezolvare mai facilă a unor probleme de aprovizionare cu electricitate.

„Vom lucra la această racordare a Ucrainei. În prezent ea nu mai este legată la reţeaua electrică rusească. Nu există îngrijorări pentru zilele următoare, pentru că ea funcţionează în mod izolat, dar Kievul a făcut această solicitare să fie racordată la reţeaua europeană”, a declarat ministrul francez al Tranziţiei Energetice, Barbara Pompili. „Vom discuta de asemenea despre aprovizionarea cu carburant a Ucrainei”, a mai spus Barbara Pompili.

La rândul său, Asociaţia Operatorilor de Transport şi de Sistem din Europa (ENTSO-E) a informat că a primit o „solicitare urgentă” din partea operatorului de reţea din Ucraina, firma Ukrenergo, „pentru o sincronizare de urgenţă a sistemului electric ucrainean cu sistemul electric din Europa continentală”. ENTSO-E a adăugat că va evalua urgent toate opţiunile disponibile pentru a răspunde la solicitarea Ukrenergo.

„Mă aştept ca miniştrii Energiei să sprijine sincronizarea de urgenţă a reţelei electrice a Ucrainei cu reţeaua europeană, imediat ce va fi posibil”, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, la sosirea sa la reuniunea de la Bruxelles.

În prezent zona acoperită de ENTSO-E depăşeşte frontierele UE şi include 35 de ţări din Islanda şi până în Cipru. Asociaţia lucrează la un proiect de sincronizare cu Ukrenergo încă din 2017.

De asemenea, miniştrii Energiei reuniţi la Bruxelles vor analiza şi impactul sancţiunilor occidentale impuse Rusiei asupra pieţelor energetice, în condiţiile în care sancţiunile vor paraliza sistemul financiar rusesc şi vor afecta capacitatea Rusiei de a exporta hidrocarburi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *