Ucraina scoate la vânzare 25% din compania națională petrolieră. Speră la 6 miliarde USD

Autoritățile de la Kiev au decis să scoată la vânzare 25% din acțiunile companiei de petrol și gaze Naftogaz, controlată momentan în întregime de stat.

 

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei din Ucraina, Yuriy Boyko. “Am luat decizia majoră de a vinde 25% din acțiunile Naftogaz, pentru a optimiza funcționarea companiei. Este un proiect de anvergură. Nu cred că vom finaliza tranzacția în acest an, ci mai degrabă la jumătatea anului viitor” a spus Boyko, pentru un post TV local, citat de Ria Novosti.

Potrivit oficialului ucrainean, autoritățile speră să obțină 5-6 miliarde de dolari pe pachetul scos la vânzare. Luna trecută, directorul general al Naftogaz a spus că, în perioada 2012-2013, va fi lansată o ofertă publică inițială (IPO) cu acțiunile companiei.

Naftogaz asigură, printre altele, tranzitul a 80% din cantitățile de gaz pe care Gazprom la vinde Europei și cumpără anumite cantități de gaze rusești pe care le revinde în Ucraina. Boyko a contrazis speculațiile că Gazprom ar cumpăra în întregime pachetul de acțiuni. Gazprom a încercat să absoarbă prin fuziune Naftogaz în 2009, dar, un an mai târziu, legislativul ucrainean a respins propunerea părții ruse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *