Ucraina nu va prelungi acordul de tranzit al gazului rusesc spre Europa, dar se oferă să preia gaze din alte surse dacă Europa cere. Soluția azeră și avertismentul rusesc

Ucraina nu intenționează să prelungească în vreu fel acordul de tranzit al gazelor rusești spre Europa, care expiră la sfârșitul anului 2024, potrivit ultimelor declarații ale președintelui Volodimir Zelensky, dar, dacă Europa cere, își poate pune la dispoziție infrastructura pentru gaze din alte surse

„Nimeni nu va reînnoi acordul cu Rusia, acesta este sfârșitul”, a spus Zelensky.

Totuși, el a menționat că, în cazul unei solicitări din partea Europei, Ucraina este pregătită să discute despre posibilitatea de a tranzita gaze de la alți furnizori prin sistemul său de transport al gazelor.

În iulie, președintele Azerbaidjanului, Aliev, a anunțat negocieri cu Rusia privind posibilitatea extinderii tranzitului de gaze prin Ucraina la cererea autorităților ucrainene și a Uniunii Europene.

Gazul azer ar putea deveni una dintre opțiunile pentru asigurarea aprovizionării durabile cu gaze către Europa după încheierea contractului de tranzit ucrainean-rus în 2024, după cum a declarat și șeful consiliului de administrație al Naftogaz, A. Chernyshov.

Ministrul ucrainean al Energiei, G. Galushchenko, a remarcat la începutul lunii august că până acum nu au fost primite propuneri specifice din partea Azerbaidjanului, dar acestea pot fi luate în considerare.

Exporturile de gaze azere au crescut

Potrivit informațiilor publicate de Bloomberg, dacă apare o situație neașteptată privind tranzitul gazelor, rezervele actuale de gaze ale Europei ar putea să nu fie suficiente pentru sezonul de iarnă. În plus, rezerva europeană de gaze lichefiate este limitată. În această vară, importurile în regiune au scăzut cu 15%-20% pentru că țările asiatice și l-au asigurat plătind mai mult.

Contractul dintre Gazprom și Ucraina pentru tranzitul gazelor naturale expiră la sfârșitul acestui an. Aceasta ridică întrebarea: cum își va satisface Europa nevoile de gaze?

O soluție ar putea fi exporturile de gaze ale Azerbaidjanului. Azerbaidjanul transportă gaze către Europa prin Coridorul sudic al gazelor. Conducta Trans-Adriatică (TAP), parte a acestui coridor, are acum o capacitate de transport de 12 miliarde de metri cubi pe an. Din ianuarie până în iunie anul acesta, Azerbaidjanul a exportat 6,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale în Europa, o creștere de 0,7 miliarde de metri cubi, sau 12,3%, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

În total, exporturile de gaze ale Azerbaidjanului pentru prima jumătate a anului au totalizat 12,7 miliarde de metri cubi, marcând o creștere de 6% față de anul precedent.

Avertismentul rușilor

Consumatorii europeni se vor confrunta cu prețuri mai mari, în situația în care Kievul nu este de acord să extindă un acord privind tranzitul de gaze rusești prin Ucraina, odată ce acesta expiră pe 31 decembrie, a anunțat miercuri Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat reporterilor că, dacă Kievul nu va prelungi acordul, Rusia ar putea găsi rute alternative, cum ar fi nodul planificat de gaze din Turcia.

„Există (alte) rute, dar, bineînțeles, astfel de decizii ale părții ucrainene vor aduce prejudicii serioase intereselor consumatorilor europeni, cei care doresc totuși să cumpere mai mult garantat, mai accesibil… gaz rusesc”, a spus Peskov.

El a mai spus că Europa va trebui să plătească mai mult pentru gazul de la alți vânzători, inclusiv pentru gazul natural lichefiat furnizat de Statele Unite.

Majoritatea beneficiarilor de gaze rusești prin Ucraina au declarat că s-au pregătit pentru încetarea fluxurilor la sfârșitul acestui an, când va expira acordul de tranzit dintre Ucraina și Rusia, având în vedere că Ucraina a declarat că nu dorește să-l reînnoiască.

O altă opțiune este ca Gazprom să furnizeze o parte din gaz printr-o altă rută, de exemplu prin TurkStream, dar capacitatea acestei rute este limitată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *