Ucraina ar putea înăspri controalele vamale la importurile de carburanți aduși pe apă din România

Ucraina va începe să verifice originea carburanților care ajung în țara vecină cu vapoare din porturile românești.

Livrările de produse petroliere pe piața ucraineană cu barje sosite din porturile românești ar putea fi verificate suplimentae de serviciul vamal ucrainean, o măsură similară celor aplicate anterior importurilor din Turcia, Bulgaria și Republica Moldova, potrivit unot surse citate de presa ucraineană de specialitate.

Potrivit comercianților ucraineni, un ordin al Vămii ucrainene în acest sens ar urma să fie publicat azi.

„Potrivit informațiilor noastre, loturile de combustibili care sosesc pe apă din porturile din Georgia și România vor intra sub un control sporit, cu verificări suplimentare. În același timp, transporturile din România pe cale rutieră și feroviară nu vor fi supuse noilor verificări”, a declarat șeful diviziei de logistică a unuia dintre principalii importatori de produse petroliere.

Anul trecut, Vama ucraineană a început verificări suplimentare pentru produsele petroliere provenite din Turcia, care este unul dintre cei mai mari importatori de motorină rusească din lume, au fost primele care au fost puse în aplicare. Ulterior, proceduri similare au fost aplicate și pentru importurile din Bulgaria și Moldova, ale căror porturi ar fi primit vase cu carburanți de origine rusă, turcă și necunoscută. Acest lucru a dus, de fapt, la încetarea importurilor din aceste direcții, potrivit presei ucrainene.

În ultima vreme, importurile din sudul țării sunt subiect important de discuții pe piața carburanților din Ucraina, din cauza prețurilor diferite de cele din piață și a dumpingului practicat de un număr mare de operatori necunoscuți. Prima explicație a prețurilor scăzute este importul de combustibil de origine necunoscută cu falsificarea ulterioară a documentelor de proveniență. Apoi, ar fi vorba despre obținerea unui avantaj în afara pieței prin utilizarea unor scheme de evaziune fiscală la vânzarea în Ucraina.

După cum a informat o sursă din cadrul Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, începând cu data de 10 iunie, loturile care sosesc în Ucraina pe cale maritimă din porturile Constanța (România), Kulevi și Batumi (ambele din Georgia) vor fi supuse unor teste de laborator. „Ca urmare a unei alte investigații efectuate de Serviciul de Securitate al Ucrainei, au fost primite date conform cărora motorina de origine rusă poate intra în Ucraina folosind capacitățile porturilor specificate”, a explicat sursa citată.

Conform recomandărilor Serviciului de Securitate al Ucrainei, loturile de carburant provenite din Constanța, Kulevi și Batumi vor fi puse în circulație doar după ce se va finaliza analiza probelor.

Anterior, acțiuni similare au fost aplicate importurilor de carburabți proveniți din Turcia, Bulgaria, Algeria, Egipt și Moldova, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, care ar fi primit carburant produs de companiile de stat rusești, venite direct din porturile rusești.

În lunile aprilie și mai ale acestui, autoritățile vamale ucrainene au instituit controale suplimentare, menite să identifice posibilele modalități de contrabandă cu produse petroliere. Astfel de măsuri au fost luate pe fondul zvonurilor privind presupusa contrabandă de combustibil în Ucraina.

Citește și:

România a fost cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei în 2023. Exporturile au explodat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *