Republica Moldova și Ucraina au ajuns la un acord informal pentru a menține fluxul de gaze naturale rusești către enclava pro-rusă Transnistria și după ce contractul de tranzit cu Gazprom expiră la sfârșitul anului, potrivit Bloomberg.
Conform acordului preliminar, o nouă rută prin Turcia este o opțiune viabilă pentru a face ajunge gazul rusesc în Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova aflată la granița cu Ucraina, a declarat într-un interviu ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.
Amintim că Ucraina își va închide teritoriul pentru tranzitul de gaze rusești la 1 ianuarie 2025.
Acest aranjament vine în contextul în care comercianții de energie urmăresc modul în care oprirea fluxurilor de gaz rusesc prin Ucraina va afecta Europa iarna viitoare.
Permisiunea din partea Ucrainei de a se continua livrările către Transnistria ar putea oferi o încurajare că acordurile de tranzit din Ucraina cu alte țări ar putea fi încă posibile, mai arată Bloomberg.
Operatorul rețelei de gaze naturale din Ucraina a respins în aprilie reînnoirea acordurilor de interconectare care ar permite tranzitul gazelor rusești prin principalul punct transfrontalier de la granița cu Rusia, Sudzha, anul viitor. În acordul dintre Moldova și Ucraina, Gazprom ar putea livra gazul în Turcia și apoi prin Bulgaria și România spre nord, dar ar trebui să treacă prin Ucraina din cauza designului conductei.
După izbucnirea războiului din Ucraina, Moldova a renunțat la gazul rusesc, cumpărând exclusiv de pe piața europeană, amintește Bloomberg Însă Gazprom continuă să furnizeze combustibil Transnistriei, care furnizează Moldovei cea mai mare parte a energiei electrice consumate în Republică.
Rămâne în continuare în discuție cine va suporta costurile și dacă Gazprom va plăti taxele de tranzit sau dacă va refuza și va înceta să mai aprovizioneze Transnistria atunci când acordul său se va încheia, la sfârșitul anului 2025, a declarat Parlicov. Contractul de electricitate cu Republica Moldova este cea mai mare sursă de venit a enclavei Transnistrene, mai arată Bloomberg
„Nu vom obstrucționa acest tranzit, pentru că nu vrem să creăm o criză în regiune, mai ales că această criză devine imediat problema întregii Moldove”, a spus el. „Dar nu vom acționa ca un garant guvernamental pentru niciun contract de gaz”.
În Transnistria este activă centrala electrică pe gaze de la Cuciurgani, comtrolată de grupul rus Inter-RAO, care asigură încă majoritatea consumului de energie electrică al Republicii Moldova.
sursă foto: De la Донор – Operă proprie, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44337268