Conducta Tuzla-Podișor va fi construită de o firmă din Turcia

Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a semnat vineri contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia, transmite Agerpres.

Conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti, proiectul, în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.

„Suntem prezenţi la un moment istoric: semnarea acestui ordin de începere a lucrărilor şi finalizarea pregătirilor pentru exploatarea gazelor din perimetrele offshore ale Mării Negre. Transgaz va derula proiectul în aceleaşi condiţii de performanţă şi eficienţă dovedite, cu respectarea calendarului de implementare, pentru că este important ca infrastructura gazieră să fie finalizată la momentul în care vor începe să fie exploatate gazele naturale din perimetrul off-shore Neptun Deep din Marea Neagră. Securitatea energetică a României este o prioritate zero a noastră. Am colaborat extrem de bine cu Guvernul României şi vom continua această colaborare. Fiind un proiect de importanţă strategică pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, Guvernul României şi celelalte instituţii şi autorităţi publice susţin acest proiect prin toate demersurile întreprinse şi vor susţine în continuare şi toate celelalte investiţii destinate dezvoltării strategice şi sustenabile a infrastructurii naţionale de transport gaze naturale, creşterii rolului României în sectorul energetic regional, european şi internaţional”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Acesta a subliniat că, după gazoductele BRUA şi Ungheni-Chişinău, gazoductul Tuzla-Podişor este cel mai important proiect de infrastructură gazieră pe care-l construieşte Transgaz, fiind un proiect strategic, vital, pentru securitatea energetică, consolidarea acesteia şi dezvoltarea sustenabilă a economiei naţionale.

„Transgaz s-a pregătit din timp pentru acest proiect şi a semnat contractul de execuţie cu câştigătorul licitaţiei. Suntem pregătiţi să ne îndeplinim misiunea în ceea ce priveşte asigurarea securităţii energetice a României şi să construim acest gazoduct în aceleaşi condiţii de siguranţă, eficienţă şi performanţă, aşa cum am implementat fiecare investiţie”, a mai spus Sterian.

Gazoductul Tuzla-Podişor permite crearea unei infrastructuri de transport care să facă legătura între gazele naturale din perimetrul offshore Neptun Deep şi coridorul BRUA, şi reprezintă un proiect de importanţă deosebită pentru România în ceea ce priveşte asigurarea şi consolidarea securităţii energetice.

Ordinul de semnarea a începerii lucrărilor vine la trei luni după ce, pe 16 martie, tot la sediul Guvernului României, a avut loc ceremonia de semnare de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz a contractelor de transport al gazelor naturale încheiate în urma procedurii de rezervare de capacitate pentru punctul de intrare/ieşire în/din SNT-Tuzla – al gazelor naturale din Marea Neagră.

Proiectul „Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor” este cuprins în Planul de dezvoltare al SNT pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare, obţinând o finanţare de 85 de milioane de euro. Diferenţa de finanţare va fi acoperită printr-un mix financiar competitiv.

Conducta este amplasată în zona de sud-est a ţării şi traversează 3 judeţe: Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu, respectiv 42 de unităţi administrativ teritoriale (UAT). Această investiţie va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate, prin crearea de noi locuri de muncă, atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi în perioada de operare.

De asemenea, conform comunicatului, gazoductul Tuzla -Podişor va contribui la asigurarea necesarului de consum gaze naturale pentru economie şi populaţie, la crearea premiselor pentru stimularea investiţiilor private în zonă, la un aport de venituri suplimentare pentru UAT-urile traversate, la alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona proiectului, respectiv a unui număr aproximativ de 184.221 locuitori şi a 523 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *