Turkmenistanul, partenerul României în proiectul AGRI?

Turkmenistanul şi-a manifestat interesul de a participa la proiectul AGRI, prin care gazelle naturale din zona caspică ar urma să ajungă în România.

“Părţile au exprimat sprijinul privind diversificarea surselor de aprovizionare şi rutelor de transport energetic ca precondiţie esenţială pentru asigurarea securităţii energetice la nivel regional şi global şi au convenit să continue dezvoltarea parteneriatului energetic reciproc avantajos. Părţile subliniază importanţa acordată livrărilor de gaze naturale turkmene în direcţia europeană, inclusiv prin proiectele prioritare pentru România, Nabucco şi AGRI” se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei României, publicat după vizita la Bucureşti a preşedintelui Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov.

AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) presupune presupune construcţia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul la Constanţa şi altul în Georgia, gazul fiind livrat de Azerbaidjan. Gazele for fi lichefiate în portul Batumi, transportate pe Marea Neagră pe vase până la Constanţa şi apoi de-lichefiate. Proiectul ar putea costa până la 5 miliarde de euro, iar capacitatea de transport ar fi de până la 8 miliarde de metri cubi pe an. Licitaţia pentru un studiu de fezabilitate al proiectului ar trebui să aibă loc în această vară.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *