Tot mai mulți locuitori din țările nordice ale Europei se mută în țările calde din sud, pentru a trece peste o iarnă care să fie și mai plăcută dar, mai ales, mai ieftină, în condițiile în care criza energetică duce la costuri substanțiale cu încălzirea în țările de unde pleacă
Dezvoltatorul de software Victor Varlamov se conectează la internet în fiecare dimineață pentru a lucra de pe o insulă spaniolă însorită de lângă coasta Africii, după ce perspectiva facturilor mari la încălzire și o iarnă agravată de războiul din Ucraina l-au făcut să-și părăsească casa adoptivă din Polonia, arată o analiză Reuters care surprinde amploarea la care a ajuns migrația “energetică” din această iarnă.
El nu este singurul care caută o viață mai “caldă” și mai ieftină, în condițiile în care oficiile de turism din sudul Europei au profitat de criza energetică ce a crescut costul vieții, pentru a arată celor care trăiesc în țările aflate mai la nord beneficiile iernării în străinătate.
Varmalov, în vârstă de 50 de ani, s-a mutat acum două luni de pe coasta baltică a Poloniei în Gran Canaria, în Insulele Canare din Spania, împreună cu soția și fiica sa adolescentă și plănuiește să rămână aici în următoarele luni.
„Criza economică și mai ales situația cauzată de război m-au împins aici”, a spus Varmalov, care s-a născut de fapt în Rusia.
Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a dus la creșterea prețurilor la energie până la niveluri record, în luna august. Scumpirile s-au mai domolit între timp, dar este posibil ca prețurile să rămână ridicate, și au condus deja la rate dureros de ridicate ale inflației.
Înainte de a pleca de la Gdansk, unde locuiește din 2016, Varmalov a calculat că ar putea economisi 250 de euro pe chirie în fiecare lună și să plătească 140 de euro pentru toate utilitățile și pentru internet, în loc de cei 200 de euro pe care îi plătea doar pentru electricitate în Polonia.
Ceea ce economisește acum, cheltuiește pentru a mânca în oraș, a spus el și, de asemenea, se bucură de plimbările pe plajă în pauzele de prânz.
„Realitatea este mai bună decât așteptările mele”, a spus el.
Guvernul regional al Insulelor Canare, unde temperatura medie d este de 20 de grade Celsius iarna a lansat o campanie pe rețelele sociale în septembrie pentru a atrage aici lucrători la distanță, cum este și Varmalov, și pensionari din țări precum Marea Britanie, Germania și Suedia.
„Nu este un secret pentru nimeni că aceasta va fi o iarnă cu mari incertitudini economice în Europa, dar în Insulele Canare, vrem să schimbăm situația”, a declarat Yaiza Castilla, șeful regional pentru turism, descriind insulele drept un „refugiu economic”.
Alte țări din sudul Europei văd și ele potențialul.
Ministrul grec al turismului a vizitat în septembrie Austria și țări din nordul Europei, precum Suedia, pentru a „transforma această criză energetică uriașă care afectează Europa într-o oportunitate”.
Oficiul de turism al Portugaliei și-a făcut de asemenea campanie, iar șeful său, Luis Araujo, a declarat că așteptările pentru a atrage “turiștii de iarnă” din nordul Europei sunt „foarte pozitive”.
Datele din turism îi susțin optimismul.
Datele colectate pentru Reuters de motorul de căutare pentru închiriere de case HomeToGo au arătat că, față de anul trecut, căutările din țări precum Marea Britanie, Germania și Țările de Jos au crescut cu 36%, 13% și 3% pentru cazare de iarnă în Spania, Grecia,, respectiv, Portugalia.
Gabriel Escarrer, CEO al lanțului hotelier spaniol Melia, a declarat că oamenii își rezervă apartamente pentru două sau trei luni în această iarnă în Insulele Canare, cu o prezență notabilă a vizitatorilor scandinavi.
“Refugiați” doar pentru iarnă sau locuitori pentru mai mult timp?
Vizitatorii și mai mulți rezidenți permanenți sosesc, de asemenea, din Germania, țară care era foarte dependentă de gazul rusesc înainte de războiul din Ucraina și este îngrijorată de posibile probleme în alimentarea energie din timpul iernii.
Dintre școlile care înscriu mai mulți elevi care vin din străinătate, școala germană din Gran Canaria a primit anul acesta 40 de cereri de la elevi străini, și a confirmat că se confruntă cu o cerere mai mare decât în anii precedenți, fără a oferi însă cifre precise.
Repeople, care se ocupă de co-working din Insulele Canare, a anunțat că locurile au fost ocupate în totalitate în noiembrie și deja are rezervată 80% din capacitate pentru restul iernii. Printre cei care ocupă un loc la Repeople se numără și freelancerul german Heiko Schaefer, în vârstă de 31 de ani, care plănuiește să rămână până la Crăciun. „Actuala creștere a prețurilor este un motiv pentru mulți oameni să se mute mai în sud”, a spus el. „Această insulă este un refugiu pentru iarnă”.
Companiile aeriene vor crește cu 31% numărul de locuri disponibile pentru Insulele Canare, a anunțat biroul regional de turism.
TUI fly, principala companie aeriană care operează între Germania și Insulele Canare, a anunțat că va crește capacitatea zborurilor cu aproximativ 10%. Ea a vorbit și despre „un element psihologic” determinat de creșterea costurilor cu energia care îi impinge pe oameni să pornească spre sud.
La rândul lui, cunoscutul serviciu de închiriere a caselor particulare pe termen scurt Airbnb a confirmat că între aprilie și iulie s-au triplat căutările pentru sejururi de iarnă în sudul Europei.
Blocat acasă sau mereu pe drumuri?
Pentru majoritatea nord-europenilor totuși, drumul spre sud și o viață temporară aici sunt doar vise, pentru că viața s-a scumpit deja destul de mult și nu își mai pot permite luxul călătoriilor.
În schimb, unii dintre ei își cumpără tot mai multe lucruri care să-I protejeze de firg, cum ar fi pilote, aragazuri lente și pături electrice, după arată cifrele vânzărilor cu amănuntul din Marea Britanie.
Alții însă au decis să se mute definitiv. Natasha Caldeiras, din Kent, sudul Angliei, și familia ei, se mută chiar înainte de Crăciun în Portugalia natală a soțului ei. Ei au spus că prețurile la energie au fost impulsul care i-a determinat să plece. Caldeiras crede că vremea mai caldă le va permite să folosească încălzirea pentru o perioadă mai scurtă decât în Marea Britanie, unde facturile lor lunare sunt de aproximativ 200 de lire sterline (242 de dolari) pe lună și urmează să crească.
„Chiar și înainte de criza energetică, ne-ar fi plăcut să fim în Portugalia din cauza vremii”, a spus tânăra de 28 de ani. „Dar odată cu criza energetică, (a fi în Portugalia) ne oferă mai multă securitate din cauza climei”.
Murat Coskun, directorul executiv al firmei de consultanță imobiliară Get Properties, a declarat că această creștere a costului vieții „alimentează tendința” britanicilor care decid că este timpul să plece. Nu cred că am ajuns încă la apogeu”, a spus el, referindu-se la numărul celor care vor să plece. „Iarna va fi grea”.