Turcii spun că au mai găsit gaze de un miliard de dolari, pe lângă cele din Marea Neagră

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că au fost descoperite rezerve de gaze naturale evaluate la un miliard de dolari în zona muntelui Gabar din provincia Sirnak, în sud-estul ţării, au transmis Xinhua şi publicaţia turcă Hurriyet Daily News, citate de Agerpres.

În decembrie, autorităţile de la Ankara anunţaseră că au descoperit în aceeaşi zonă rezerve nete de 150 milioane barili de ţiţei, evaluate la aproximativ 12 miliarde de dolari.

Cu patru zăcăminte operaţionale, se estimează că regiunea va produce 5.000 barili de ţiţei pe zi (bpd).

„Îmi doresc ca întreg consumul de gaze naturale din locuinţe timp de o lună şi consumul de apă caldă timp de un an cu titlu gratuit să fie benefic pentru ţara noastră. Vom pune la dispoziţia naţiunii noastre şi gazele provenite din zăcământul de la Marea Neagră”, a declarat duminică preşedintele Turciei.

Consumul anual al Turciei se ridică la 60 de miliarde de metri cubi de gaze.

În 2020, Turcia a descoperit rezerve de gaze în largul provinciei Zonguldak, la aproximativ 400 km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre.

La vremea respectivă, Erdogan l-a calificat drept „cel mai important zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei, care va permite ţării să-şi asigure securitatea energetică şi să se elibereze astfel de dependenţa faţă de importurile de energie”.

În prezent, Turcia importă gaze naturale din Rusia, Iran şi Azerbaidjan.

Turcia susţine că zăcămintele sale offshore din Marea Neagră ar conţine o cantitate de aproximativ 710 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *