Turcii de la Defic Globe se extind puternic în România: au cumpărat 15 proiecte de peste 200 MW în regenerabil

Compania turcă Defic Globe a achiziționat 15 firme de proiect care dezvoltă centrale electrice cu o capacitate totală de 219 MW. Portofoliul aduce și un potențial de 320 MWh în sisteme de stocare a energiei în baterii (BESS), scrie presa de specialitate.

Prin intermediul subsidiarei sale Defic Globe, firma YEO Technology (YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri) își continuă expansiunea în România. Joint-venture-ul cu Emsolt Investments, cu sediul la Istanbul, a preluat 15 firme de tip SPV care dezvoltă proiecte pentru centrale electrice cu o capacitate totală de vârf de 218,7 MW.Compania a declarat că instalațiile vor avea dimensiuni variate și vor fi amplasate în diferite locații din România. În plus, noul portofoliu permite dezvoltarea unor unități de stocare a energiei în baterii (BESS) cu o capacitate combinată de 320 MWh.

YEO, care deține 51% din Defic Globe, a estimat investiția totală la 220 milioane EUR. Achiziția crește portofoliul de proiecte al companiei în România la 590 MWp.. Unele facilități sunt operaționale sau în construcție, altele fiind în faza de planificare.

CALL Energy – investiții de până la 1 miliard USD

YEO este activă în peste 30 de țări, oferind soluții la cheie în domeniul energiei și al sistemelor industriale. În Balcani, pe lângă expertiza energetică, compania investește în proiecte de energie regenerabilă.

Compania dezvoltă proiecte ce variază de la soluții avansate de stocare a energiei până la rețele electrice, stații de transformare de înaltă tensiune, centrale regenerabile, facilități industriale și comerciale, conversia energiei la nivel de gospodării și hidrogen.

Compania a lansat recent marca CALL Energy (fostă YEO Energy). CALL Energy intenționează să investească între 750 milioane și 1 miliard USD, până la 70% din această sumă în afara Turciei, pentru a construi o capacitate de 1 GW până în 2030.

Sub sloganul „CALL to Renewable Energy”, compania își propune să dezvolte proiecte de amploare, în special în Europa de Est și Africa subsahariană.

Brațul de energie regenerabilă al YEO operează 32,6 MW în România și Italia. În România, capacitatea va crește anul acesta la peste 190 MW, datorită a două centrale aflate în construcție. Portofoliul total de proiecte însumează 1,5 GW.

CEO-ul Sacit Akbaş, fost director de soluții energetice la Enerjisa, a precizat că peste 30 de proiecte sunt în desfășurare în zece țări de pe trei continente. CALL Energy vede oportunități de creștere și prin oferirea de servicii EPC (inginerie, achiziții, construcții), dar și prin administrarea activelor.

Compania a primit licențele preliminare pentru nouă proiecte solare cu baterii în Turcia, cu o capacitate totală de 346 MW. Două dintre ele sunt programate pentru începerea construcției anul viitor. În plus, este aproape de finalizarea autorizațiilor pentru patru proiecte hidroenergetice, însumând 32 MW, situate pe râul Aras, în estul Turciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *