Turcia începe lucrările la mega-centrala nucleară de 4.800 MW, făcută cu tehnologie rusească

Ceremonia de debut a lucrărilor la prima centrală nucleară din Turcia, va avea loc la marţi la Akkuyu (sudul Turciei), pe coasta Mării Mediterane, informează agenţia Anatolia, citată de Agerpres.

Centrala de la Akkuyu (sudul Turciei), prima facilitate de acest gen din Turcia, este un proiect estimat la 20 de miliarde de dolari care va fi construită de grupul rus de stat Rosatom. Centrala va avea patru reactoare cu o capacitate de 1.200 megawaţi fiecare, prima unitate urmând să fie lansată în 2023, când se împlinesc 100 de ani de la fondarea Republicii Turce.

Preşedintele rus, Vladimir Putin şi omologul turc, Recep Tayyip Erdogan vor participa la această ceremonie.

Potrivit estimărilor preliminare, 35-40% din lucrările de construcţie la viitoarea centrală ar putea fi efectuate de companiile turceşti, ceea ce ar putea da economiei Turciei un impuls de aproximativ 6-8 miliarde de dolari. Se estimează că în momentul în care va funcţiona la capacitate maximă centrala nucleară de la Akkuyu va produce 35 miliarde kilowaţi de electricitate şi va asigura peste 10% din necesarul de electricitate al Turciei.

În 2013, Turcia şi compania rusă Rosatom au semnat un acord pentru a construi şi opera o centrală nucleară cu patru reactoare, cu o capacitate de 1.200 megawaţi, în provincia Mersin, de pe coasta Mării Mediterane. Iniţial, Rosatom a promis că primul reactor va fi gata până în anul 2019 .

Acest proiect a suferit numeroase întârzieri, inclusiv o scurtă oprire după ce în luna noiembrie 2015 un avion militar rus a fost doborât de către armata turcă, incident care a provocat cea mai gravă criză diplomatică dintre Turcia şi Rusia. Între timp, relaţiile bilaterale au revenit la normal, iar lucrările la centrala nucleară de la Akkuyu au putut fi reluate.

Rosatom a vândut mai multe reactoare nucleare unor ţări în curs de dezvoltare pe baza unui model conform căruia Rusia finanţează, construieşte şi operează centrala nucleară şi vinde energie electrică clientului, un model care a generat critici că Rusia utilizează politica energetică drept un instrument pentru atingerea unor obiective politice.

Puternic dependentă de importurile de energie, care costă anual aproximativ 50 de miliarde de dolari, Turcia a demarat un ambiţios program de construcţie de centrale nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *