Turcia anunță că nu va avea nicio problemă cu gazele la iarnă

Turcia nu se va confrunta în această iarnă cu vreun deficit de energie, datorită recentelor investiţii în infrastructura gazelor naturale şi electricităţii, a anunţat ministrul Energiei şi Resurselor Naturale, Fatih Donmez, informează publicaţia Hurriyet Daily News, citată de Mediafax.

„Avem conducte care vin de la Marea Neagră, Blue Stream, o alta din Azerbaidjan şi o conductă din Iran. Am adăugat două terminale plutitoare de gaze naturale lichefiate (LNG). De asemenea, am majorat capacitatea subterană de stocare, care acum depăşeşte uşor patru miliarde metri cubi”, a explicat oficialul turc.

Compania turcă Botas şi importatorii privaţi sunt în strânsă legătură cu firmele care livrează gaze naturale din ţări ca Rusia, Azerbaidjan şi Iran. De asemenea, preşedintele rus, Vladimir Putin, a dat în repetate rândul asigurări că livrările de gaze spre Turcia vor continue neîntrerupt, a declarat Donmez.

Anul trecut, Turcia a consumat 48 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale, iar anul acesta ‘probabil consumul va fi mai ridicat cu 10 bcm”, în urma redresării economiei, a estimat ministrul Energiei.

În ultimii ani, Turcia a plătit aproximativ 12 miliarde de dolari pentru gazele achiziţionate prin conducte din Rusia, Azerbaidjan, Iran, precum şi de la furnizorii de LNG, inclusiv Qatar, Nigeria, Algeria şi Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *