Turcia amână plata unei facturi de gaze de 600 de milioane de dolari către Rusia pentru anul următor, în cadrul unui acord care permite amânări de până la patru miliarde de dolari

Turcia a amânat plata către Rusia a unei facturi de 600 de milioane de dolari pentru gazele naturale până în 2024, au declarat miercuri două surse, prima amânare de acest fel în cadrul unui acord anunțat săptămâna trecută, care arată strângerea legăturilor dintre Ankara și Moscova, scrie Reuters într-o relatare exclusivă

Conform termenilor acordului, plăți totale de până la 4 miliarde de dolari pentru gazul rusesc importat de fi amânate până anul viitor, au declarat ambele surse pentru Reuters sub rezerva anonimatului.

Detaliile acordului nu au fost dezvăluite săptămâna trecută

Turcia, care se pregătește pentru alegerile de duminică, depinde foarte mult de importurile de energie, iar Rusia este cel mai mare furnizor al său.

Acordul de amânare a plății gazului mai eliberează din presiunea asupra rezervelor valutare ale Turciei, care au fost epuizate de politicile economice neortodoxe menite să susțină lira, precum și de creșterea prețurilor la energie după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, arată Reuters.

„Oficial, o plată în valoare de 600 de milioane de dolari a fost amânată pentru anul viitor. Creșterea prețurilor la energie a avut un impact uriaș”, a declarat una dintre sursele care cunosc situația. Sursa a precizat că Turcia ar putea amâna și alte astfel de plăți în lunile următoare, în funcție de evoluția prețurilor la energie.

Nici Ministerele energiei din Rusia și Turcia, nici  companiile energetice Gazprom și Botas nu au răspuns la solicitările de comentarii pe această temă.

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a declarat săptămâna trecută că Turcia și Moscova au convenit asupra unui acord care permite Ankarei să amâne plățile pentru energie până la o anumită sumă, dar nu a oferit detalii.

Factura de import de energie a Turciei a atins un record de aproape 100 de miliarde de dolari în 2022, iar peropada februarie 2022 – februarie 2023, a importat 39% din totalul de 53,5 miliarde de metri cubi din Rusia.

Legături tot mai strânse

Acordul subliniază legăturile dintre Rusia și Turcia, apropierea dintre președinții Vladimir Putin și Tayyip Erdogan permițându-le să poarte discuții frecvente pe teme care variază de la energie la războaiele din Ucraina și Siria, mai scrie Reuters.

Turcia a încercat să găsească un echilibru în războiul dintre Rusia și Ucraina, opunându-se sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, în timp ce a furnizat arme Kievului. De asemenea, Ankara a ajutat la medierea unui acord care a permis reluarea exportului cerealelor ucrainene.

Ankara și Moscova au cooperat și în privința altor conflicte regionale, în principal datorită relației dintre liderii lor, ajungând  la soluții în Libia, Siria și între Armenia și Azerbaidjan, deși au susținut în general părți opuse.

Mai recent, compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom a construit centrala nucleară Akkuyu, în valoare de 20 de miliarde de dolari și cu o capacitate de 4.800 MW. Erdogan a sugerat anterior continuarea cooperării cu Rusia în sectoarele apărării și energiei.

Relațiile tot mai strânse au stârnit, de asemenea, îngrijorarea Occidentului că Turcia se îndepărtează de NATO. Ankara spune că rămâne fidelă NATO, dar că trebuie să își echilibreze relațiile.

Sondajele de opinie arată că Erdogan ar putea pierde alegerile în Turcia, în mare parte din cauza crelterii costului vieții și a deprecierii puternice a lirei, provocată în mare parte de programul guvernului său de reducere a ratelor dobânzilor în ciuda inflației ridicate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *