Turbinele hidro duduie, România exportă energie electrică. Un reactor nuclear din Bulgaria este oprit

Ultimele zile au adus o producție mai mare de energie hidroelectrică și, pe fondul unui consum relativ modest, dar și al aportului semnificativ al celorlalte surse, România exportă energie.

Pe fondul ploilor din ultima vreme și a sezonului în care, în mod tradițional, există mai multe resurse de apă pentru hidrocentrale, producția de energie electrică a Hidroelectrica înregistrează niveluri crescute, pe fondul unui consum național relativ modest.

Astfel, potrivit datelor Transelectrica, începând cu ultimele zile din aprilie, turbinele hidro funcționează, în orele de zi, la o putere orară de peste 2.500 MW, și s-a ajuns chiar și la peste 3.000 MW (mai precis 3.270 MW) în seara zilei de ieri. La ora redactării acestei știri, producția hidrocentralelor se menține constantă, la circa 2.900 MW.

Potrivit specialiștilor consultați de noi, Hidroelectrica produce mai mult, atât în centralele de pe firul apei, cât și în cele cu acumulare pentru că are apă și nu poate stoca tot, astfel și produce mai mult, dar și acumulează mai mult, unde se poate. Datele Transelectrica arată, că, la 1 mai, gradul de umplere al lacurilor era de 70%, cu 10% mai mult decât la jumătatea lunii aprilie.

Acest plus de producție de energie hidro vine pe fondul unui consum mai degrabă modest (abia ieri seară a depășit media orară de 7.000 MW și pe fondul unui aport semnificativ al energiei din panourile fotovoltaice, al unor ore cu vânt destul de bun și al unei producții relativ mari din cărbune și, în ultimele ore, și din gaze.

În aceste condiții România exportă energie electrică în aproape fiecare interval orar de la începutul lui mai, cu un vârf de 1.400 MW ieri după amiază.  Ieri, potrivit datelor din piețele spot cuplate, se exporta în special în rețeaua ungară, la puteri orare de până la 824 MW, valoarea maximă posibilă tehnic. Astăzi, din ce se vede pe mecanismul de cuplare, se exportă masiv în rețeaua bulgară, până la 690 MW la ora 16.00, dar se și importă din rețeaua maghiară, de la 6 dimineață până la sfârșitul zilei. La momentul redactării acestei știri, se exporta și la o putere de 350 MW în rețeaua sârbă.

Fluxurile către Bulgaria sunt explicabile prin faptul că un grup de 1.000 MW al centralei nucleare de la Kozlodui, cea mai mare unitate de generare de energie electrică a țării vecine, este oprit programat, în perioada 23 aprilie – 27 mai.

Prețul spot pentru livrările de azi este identic pe toate cele trei piețe cuplate, a României, Bulgariei și Ungariei, 218 euro/MWh, la fel ca cel din Germania, Austria, Cehia și Slovacia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *