Turbinele eoliene s-au oprit. Vântul asigură doar 0,5% din energia României

Vineri la orele 14.00, producţia de energie eoliană însuma doar 51 MW, în condiţiile în care puterea instalată a depăşit 1.000 MW. De ce nu merg morile de vânt?

Producţia de energie era vineri, 10 februarie, la ora 14.00 de doar 51 MW, adică doar 0,5% din puterea de la acea oră din Sistemul Energetic Naţional, deşi capacitatea totală instalată depăşeşte 1.000 MW. Dacă luăm o medie de 2 MW pe turbină rezultă că funcţionează acum doar 25 de turbine eoliene, din cele câteva sute care sunt operaţionale în România.

Turbinele eoliene au fost oprite de proprietari pentru că s-au umplut de gheaţă, iar menţinerea lor în funcţiune ar produce nişte vibraţii care ar deteriora rapid paletele, spun reprezentanţii industriei, citaţi de rtv.net.

Ionel David, consultant la Asociaţia Română pentru Energie Eoliană, organizaţie ce reprezintă interesele industriei, a declarat că, în afară de gheaţa depusă pe palete, mai este şi problema lipsei vântului.  „În primul rând asistăm la o acalmie, în acest moment. În al doilea rând, condiţiile meteo. Pe paletele turbinelor s-a depus gheaţă, iar acestea trebuie oprite. În caz contrar, turbina se descentrează, iar acest lucru conduce la randamente mai mici pe toată durata de viaţă a echipamentului. Aşteptaţi să se încălzească şi veţi vedea că vor produce din nou” spune David.

Potrivit datelor Transelectrica, cea mare parte a energiei generate în România vineri la ora 14.00 era produse în termocentrale pe cărbune (41%), urmată de de energia produsă în hidrocentrale (26,1%), de termocentralele pe hidrocarburi (17,1%) şi de centrala nucleară de la Cernavodă (14,9%).

România înregistrează în aceste zile cele mai mari consumuri de electricitate din ultimii 20 de ani, cu vârfuri care au depăşit 9.000 MW.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *