Turbinele eoliene „duduie” şi sunt prima sursă de electricitate a ţării, dar nu sunt suficiente: România importă energie

Producţia de energie electrică din sursele „clasice” este în declin, inclusiv din cauza avariilor, şi nici aportul eolianului, care este acum prima sursă de generare de energie electrică a ţării nu este suficient pentru a asigura consumul naţional de electricitate. Preţurile pe piaţa spot sunt ridicate.

Ppotrivit datelor Transelectrica, la ora 12.00, termocentralele pe cărbune funcţionau la o putere de 1.400 MW, cele hidro la circa 1.100 MW, iar turbinele eoliene la o putere de peste 2.300 MW. Se remarcă şi aportul crescut al centralelor pe hidrocarburi (aproape 1.600 MW), deci peste cel al cărbunelui.

Cu toate acestea, începând cu ora 06.00, România importă constant energie electrică, iar la ora 12.00 importurile erau de aproape 500 MW. La acea oră consumul era de circa 8.850 MW, iar producţia internă de doar 8.088 MW.

Situaţia este complicată şi de opririle, programate sau accidentale, ale mai multor grupuri energetice în această perioadă. În data de 7 ianuarie erau oprite, programat, două grupuri de la Porţile de Fier, trei grupuri de la Iernut, două grupuri de la Turceni şi un ul de la Rovinari. În plus, tot planificat, unele grupuri funcţionează la putere redusă (unul la Işalniţa, unul la Rovinari) şi au avut loc şi opriri accidentale (un grup la Iernut şi unul la Turceni).

În aceste condiţii, România a ajuns într-o situaţie destul de rar întâlnită: importă energie electrică chiar şi în momentele în care eolianul „duduie”, situaţia obişnuită fiind cea în care energia din surse eoliene, atunci când este produsă în cantităţi mari să fie exportată. Iar în aceste zile, turbinele eolienele au un factor de capacitate foarte bun: funcţionează şi la 2.400 MW în condiţiile în care România are instalaţi 3.100 MW în eolian.

Dată fiind producţia mică, şi preţurile sunt mari. Potrivit unui calcul al Agerpres, preţul energiei în România pe piaţa bursieră spot cu livrare luni era cel mai mare din regiune, la o diferenţă de aproximativ 30% faţă de celelalte ţări cu care România este cuplată. n România, energia s-a tranzacţionat cu 83,10 euro pe MWh, în timp ce un Ungaria, preţul este de 65,77 euro pe MW, în Slovacia – 63,74 euro pe MWh, iar în Cehia – 61,68 euro pe MWh. Pentru ziua de marţi, preţurile au mai scăzut puţin (media PZU este de 78,8 euro), dar preţurile rămân cele mai mari din regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *