Trump l-a chemat la Casa Albă pe Iohannis. “Parteneriatul energetic”, printre temele de discuţie

Președintele american Donald Trump îl va primi pe preşedintele Klaus Iohannis la Casa Albă, în 20 august, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Cei doi lideri vor discuta despre cea mai bună abordare a provocărilor de securitate comune cu care se confruntă SUA şi România şi despre modalităţile de a promova parteneriate energetice şi comerciale bilaterale şi echitabile.

”Cei doi lideri vor discuta cum să înfrunte cel mai bine provocările de securitate la adresa României și Statelor Unite și căile de a promova un comerț corect și avantajos și parteneriatele în energie. Vizita va avea loc în contextul în care românii marchează 30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de când România este membră a NATO. Președintele așteaptă cu nerăbdare să celebreze aceste importante aniversări împreună cu președintele Iohannis”, se arată în comunicatul Casei Albe”, se arată în comunicatul Washigtonului.

Vizita are loc în contextul în care compania americană ExxonMobil a anunțat că vrea să se retragă din proiectul Neptun, de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cel mai important proiect energetic al României în acest moment.

Exxon Mobil a trimis o scrisoare în care înștiințează părțile interesate despre intenția de a ieși din proiectul Neptun Deep, fie prin vânzarea integrală a companiei care are drepturile de extracție, fie prin vânzarea cotei sale de 50% din drepturile din perimetrul din Marea Neagră.

Detalii despre scrisoare puteţi citi AICI:

ExxonMobil a anunțat că vrea să se retragă din proiectul Neptun, de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Ce ne-au scris americanii

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *