Trei sferturi din benzina produsă în cea mai mare rafinărie din România se exportă

În condiţiile în care piaţa românească preferă motorina, 79% din benzina produsă la Petromidia anul trecut a ajuns la export. Dincolo de pieţele de lângă România, benzina de la rafinăria de la Marea Neagră a ajuns în Turcia şi chiar în Liban.

Rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, a produs, anul trecut, 3,77 milioane de tone de carburanţi auto, benzină şi motorină, potrivit datelor din raportul anual al companiei Rompetrol Rafinare Constanţa pe anul 2016, publicat recent.

Mix-ul de produse reflectă cererea la nivel naţional şi regional: Din cele 3,77 milioane de tone în total, 2,52 milioane de tone a reprezentat producţia de motorină auto, şi doar 1,25 milioane de tone producţia de benzină.

Cum piaţa românească este preponderent una a dieselului, 56% din producţia de motorină a mers pe piaţa internă (1,41 milioane de tone) şi diferenţa de 44%, adică 1,11 milioane de tone, la export. În cazul benzinei, situaţia stă invers: Din cele 1,25 milioane de tone care au ieşit pe poarta rafinăriei, doar 21,%, adică 268.000 de tone au mers către piaţa românească, iar 79%, adică peste 981.000 de tone către export,

“Cantitatea de carburanţi auto vândută în 2016 a crescut cu cca 9% faţă de 2015, cu o creştere semnificativă de 25 % la benzine şi cu cca 2% la motorine. Ponderea benzinelor în total carburanti auto a fost de 29 % în 2015 si de 33 % în 2016; Diferenţă de 71 % în 2015 , respectiv 67% în 2016 a reprezentat-o vânzările de motorine”, se arată în raportul companiei.

“Vânzările pe piaţa externă au avut ca destinaţie atât spaţiul comunitar, cât şi cel non comunitar. Livrările intracomunitare au crescut în anul 2016 ca pondere (cca. 36% din totalul produselor finite vândute), mai mult decât în anul precedent (30%)”, se mai arată în raport.

Pe piaţa externă, “volumul vânzărilor a crescut faţă de anul precedent, în special la grupa benzine, ca urmare a creşterii volumelor tranzacţionate pe pieţele regionale (Grecia, Georgia, Turcia, Bulgaria, Moldova) dar şi pătrunderii pe alte pieţe”, se mai arată în raport.

De reţinut că în Georgia, Bulgaria şi Moldova Rompetrol este deja prezentă cu reţea proprie de staţii de distribuţie, iar compania este în analiză pentru a prelua un lanţ de benzinării din Turcia. În raport se mai menţioneză şi Libanul drept piaţă pentru benzina produsă la Petromidia.

Rompetrol Rafinare a avut în 2016 o producţie istorică, şi a consemnat o cifră de afaceri de 8,77 miliarde de lei şi un profit net de 70 de milioane de dolari. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional.

Grupul Rompetrol, deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas, operează o reţea de peste 1.000 de puncte de alimentare, în România şi în Georgia, Bulgaria şi Moldova.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *