
Uniunea Europeană (UE) a publicat prima sa listă de proiecte strategice menite să consolideze extracția, procesarea și reciclarea la nivel local a 14 dintre cele 17 materiale considerate esențiale pentru tranziția energetică și securitatea sa, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. Trei proiecte sunt din România.
Selecția celor 47 de proiecte marchează un pas important în implementarea Legii privind Materiile Prime Critice (Critical Raw Materials Act – CRMA), care stabilește obiective pentru 2030, inclusiv extracția a 10% din consumul anual al UE, procesarea a 40% și reciclarea a 25% dintre aceste materiale esențiale.
„Europa depinde în prezent de țări terțe pentru multe dintre materiile prime de care are cea mai mare nevoie. Trebuie să ne sporim producția internă, să diversificăm aprovizionarea externă și să constituim rezerve,” a declarat vicepreședintele executiv al UE pentru prosperitate și strategie industrială, Stéphane Séjourné.
Proiectele selectate se desfășoară în 13 state membre ale UE — Belgia, Franța, Italia, Germania, Spania, Estonia, Cehia, Grecia, Suedia, Finlanda, Portugalia, Polonia și România. Acestea vizează metale și minerale esențiale, precum aluminiu, bor, cupru, cobalt, grafit, litiu, nichel și pământuri rare.
Dintre cele 47 de inițiative, 25 se axează pe extracție, 24 pe procesare și 10 pe reciclare, unele dintre ele acoperind mai multe funcții, a precizat Comisia Europeană, organismul executiv al UE.
“Pentru a deveni operaționale, cele 47 de Proiecte Strategice necesită o investiție totală estimată la 22,5 miliarde de euro. Aceste proiecte vor putea beneficia de sprijin coordonat din partea Comisiei Europene, a statelor membre și a instituțiilor financiare, în special în ceea ce privește accesul la finanțare și sprijinul pentru conectarea cu beneficiarii relevanți. De asemenea, proiectele vor beneficia de proceduri simplificate de acordare a autorizațiilor, asigurând astfel predictibilitate pentru promotorii acestora, respectând în același timp standardele de mediu, sociale și de guvernanță”, mai arată Comisia.
Trei dintre aceste proiecte sunt în România
Trei proiecte de pe lista celor 47 au fost depuse de companii din România.
Primul este al Societății Naționale a Sării Salrom și vizează extracția grafitului la Baia de Fier în județul Gorj. Ținta este exploatarea a 15.000 de tone de grafit pe an.
Un al doilea proiect este dezvoltat de Verde Magnesium, companie deținută de fondul amercian Amerocap, și prevede producția de magneziu metalic la Budureasa, județul Bihor. Investiția este de 115 milioane de euro.
Al treilea este exploatarea de aur și cupru de la Rovina (județul Hunedoara) a companiei canadiene Euro Sun Mining, care are o licență pe 20 de ani, și vizează extracția și rafinarea cuprului. Anul trecut, firma a încheiat un acord cu gigantul Glencore pentru vânzarea producției din România. Proiectul este de 300 de milioane de euro.
Citește și: