Un pas important în vederea activării unui coridor bidirecțional al fluxurilor de gaze naturale din Grecia în Ucraina și vice-versa a fost înregistrat vineri, 19 ianuarie 2024, de către operatorii de infrastructură de gaze naturale participanți la inițiativa Coridorului Vertical, prin semnarea Memorandumului de Înțelegere de către operatorii din Republica Moldova (Vestmoldtransgaz), Ucraina (GTSO) și Slovacia (Eustream), arată Transgaz într-un comunicat de presă.
Memorandumul validează cooperarea intensă dezvoltată de operatorii de sisteme de transport gaze și GNL din Grecia (DESFA, Gastrade), Bulgaria (ICGB, Bulgartrangaz), România (Transgaz), Ungaria (FGSZ) și Slovacia (Eustream), în urma reuniunii organizate la București de către Transgaz în 11 ianuarie 2023, mai arată compania.
Activarea completă a Coridorului Vertical, prin modernizarea corespunzătoare a rețelelor din țările menționate mai sus, va permite transportul gazelor dinspre sud spre nord și viceversa, prin intermediul sistemelor europene de transport de gaze naturale și GNL, valorificând capacitățile sporite ale FSRU-urilor noi și în curs de dezvoltare din zonă, mai arată Transgaz.
Acest potențial poate fi extins și mai mult prin utilizarea infrastructurilor menționate pentru gazele regenerabile și hidrogen.
“Acest coridor va aduce prestigiu României și securitate energetică pentru țările din estul Europei, Republica Moldova și Ucraina, dar și pentru centrul Europei. Transgaz este un susținător constant și puternic al Coridorului Vertical, acționând permanent prin respectarea angajamentelor asumate și prin dezvoltarea unui dialog constructiv și a unei cooperării strânse. Transgaz are încredere în sinergia Operatorilor Tehnici de Sistem din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și Slovacia, în impactul semnificativ pe care aceștia îl pot aduce în creșterea și consolidarea securității energetice a țărilor respective, a regiunii și a Uniunii Europene. O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor țări și a capacităților de interconectare poate contribui la transformarea regiunii și continentului din perspectiva securității aprovizionării cu gaze și să permită României să devină un pol de dezvoltare economică a Europei”, a spus în comunicat Ion Sterian, directorul Transgaz
Operatorii care au semnat Memorandumul își exprimă angajamentul de a promova PCI și alte proiecte necesare, împreună sau individual, pentru activarea Coridorului Vertical, subliniind în același timp intenția de a se sprijini reciproc în vederea obținerii de fonduri din surse europene și din alte surse de finanțare pentru aceste proiecte. De asemenea, acestea convin să solicite, dacă este cazul, facilitarea și îndrumarea Comisiei Europene.
În ceea ce privește pașii următori, participanții consideră că cea mai bună cale de urmat este coordonarea acestora, în conformitate cu soluțiile bazate pe piață și cu legislația europeană. În acest context, ei convin să efectueze simultan, în iulie 2024, cu un an mai devreme decât calendarul prevăzut, un test de piață cu caracter angajant pentru alocarea de capacități la punctele lor de interconectare respective.
Ulterior, pe baza interesului utilizatorilor, vor identifica și dimensiona cele mai adecvate și mai bine orientate proiecte de extindere a capacității necesare pentru a satisface cererea de-a lungul traseului coridorului vertical