Trei metode recomandate de ANRE prin care să reduci costurile lunare la energie

Un proverb românesc spune că „omul gospodar își face vara sanie și iarna car”. Tot așa, în anticiparea costurilor de încălzire din lunile reci, care se vor adăuga la lista cheltuielilor uzuale, e bine să începi de pe acum să iei măsuri pentru a-ți proteja bugetul și pentru a plăti cât mai puțin.

ANRE, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care îți apără drepturile în relația cu furnizorii de energie electrică și gaze naturale, îți recomandă trei metode pentru a ține costurile lunare sub control și a reduce consumul la minimum.

 

  1. Citirea particularităților de pe factura de energie electrică sau gaze naturale. Chiar dacă la prima vedere, factura pare greu de înțeles, ea îți poate oferi foarte multe informații care să te ajute să monitorizezi costurile lunare. Este important să știi că valoarea totală este o sumă a mai multor factori, iar energia consumată este, de fapt, o mică parte. De exemplu, în cazul facturii de energie electrică, mai plătești certificatele verzi, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, taxe și accize. Motivul este că, pentru a beneficia de energie în casele noastre, un întreg mecanism cu numeroși actori implicați este în mișcare, iar factura noastră reflectă participarea tuturor.

Elementele cărora să le acorzi o atenție mai mare sunt prețul componentei de energie activă facturat, cantitatea, dar și tipul de consum pe care îl plătești în luna respectivă (estimat sau de regularizare). Este bine de știut că ai dreptul să îi soliciți furnizorului tău informații suplimentare despre factură, iar acesta are obligația de a-ți oferi un răspuns în 15 zile lucrătoare.

 

  1. Autocitirea indexului. Fă-ți un obicei din a transmite în fiecare lună indexul autocitit de energie electrică sau gaze naturale, furnizorului tău. Poți face acest lucru la telefon, online sau prin email, în funcție de canalele puse la dispoziție de către furnizor. Perioada în care indexul poate fi înregistrat este menționată pe factură.

În acest fel, plătești fix cât consumi. Când nu transmiți indexul, furnizorul va factura un consum estimat, pe baza unei convenții de consum, pe baza celor mai recente citiri sau ținând cont de consumul din perioada similară a anului precedent. Astfel, până la factura de regularizare, poți plăti sume mai mari care îți blochează o parte din buget.

În plus, măsurarea lunară îți oferă o perspectivă mult mai clară asupra consumului, astfel încât să fii cu un pas mai aproape de economisire. Având aceste informații, devii un consumator conștient și poți face alegeri care să reducă risipa, cum ar fi să stingi luminile când părăsești camera, să scoți din priză electrocasnicele pe care nu le folosești sau să îți instalezi senzori de mișcare în zonele din casă mai puțin frecventate. Apoi, alegerea becurilor economice sau a electrocasnicelor de clasă energetică bună poate face o diferență semnificativă la factura de energie electrică.

Consumul de gaze poate fi ținut sub control în primul rând prin alegerea unei izolații bune pentru locuință. Pentru o mai bună economisire, e necesară adoptarea unor obiceiuri eficiente, cum ar fi setarea termostatului de apă caldă pe minimum, astfel încât apa caldă să fie la temperatura potrivită fără a fi combinată cu apă rece, închiderea ușilor și a geamurilor din încăperile unde dorim să menținem căldura și purtarea hainelor corespunzătoare pentru sezonul rece chiar și in interior, reducând astfel valoarea temperaturii ambientale.

 

  1. Folosirea Comparatorului de oferte ANRE pentru furnizorii de energie electrică sau gaze naturale. Ești consumator într-o piață liberă și concurențială, deci ai dreptul de a alege să lucrezi cu orice furnizor de energie electrică sau gaze naturale, astfel de ce nu l-ai alege pe cel care îți oferă și cel mai bun preț? Pentru acest lucru, consultă Comparatorul de oferte de pe ANRE.ro sau din aplicația mobilă, disponibilă atât pentru IoS, cât și pentru Android.

Știind consumul tău lunar, dacă citești și înregistrezi indexul, poți compara ofertele și poți schimba gratuit furnizorul în funcție de cea mai bună ofertă. Atenție! Nu întotdeauna cel mai mic tarif reprezintă și cea mai bună ofertă. Este nevoie să citești întreaga serie de condiții pe care furnizorul le oferă, cum ar fi dacă tariful este fix sau variabil, lucru care influențează foarte mult calitatea ofertei.

Mai exact, este bine să știi că unele contracte permit variații ale prețului pe perioada contractuală, ceea ce înseamnă că tariful de la semnarea contractului poate să crească semnificativ pe durata acestuia. Singurul mod în care te poți proteja este să citești cu atenție contractul și să te asiguri că dacă alegi o astfel de ofertă, vei primi o notificare cu suficient timp înainte pentru a-ți da acordul. Mai există și contracte încheiate cu un tarif fix pe o perioadă determinată, deci vei plăti același preț pentru toată perioadă contractuală, indiferent dacă tarifele cresc sau scad, fiind variabile.

Când vine vorba despre alegerea furnizorului de energie electrică sau gaze naturale, pe ANRE.ro găsești toate informațiile necesare. Pe lângă Comparatorul de oferte, ai la dispoziție listele cu toți furnizorii autorizați, ca să iei cele mai bune decizii.

În plus, chiar dacă nu stabilește prețurile la energie electrică sau gaze naturale, acestea fiind stabilite prin natura pieței concurențiale, ANRE este garantul drepturilor tale de consumator. În acest sens, elaborează, aprobă şi monitorizează aplicarea reglementărilor obligatorii în sectorul energetic. Totodată, intervine în favoarea ta atunci când furnizorul nu își respectă obligațiile contractuale, aplicând sancțiuni și veghează să fie îndeplinite condiţiile de eficienţă, concurenţă și transparenţă în furnizarea de energie electrică și gaze naturale.

Cunoaște-ți drepturile pe ANRE.ro și fii un consumator informat!

Material susținut de ANRE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *