Trei companii româneşti au depus scrisori de intenţie pentru achiziţia activelor CEZ din România – surse

După Hidroelectrica, alte două companii, la care statul român este acţionar, au trimis scrisori de intenţie pentru achiziţia afacerilor CEZ din România, potrivit unor surse din piaţa de energie.

Hidroelectrica a depus scrisoare de intenţie după cum ne-a declarat chiar directorul general al companiei în acest text, dar, potrivit mai multor surse din piaţă, alte două companii ar fi trimis scrisori de intenţie companiei CEY a.s. pentru achiziţia activelor CEZ din  România. Este vorba despre Electrica SA, companie privată, dar la care statul român este cel mai mare acţionar, şi de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), societate la care statul român este acţionar 100%.

Această etapă este una ne-angajantă, prin care potenţiaşii cumpărători îşi exprimă interesul . După ea, se vor semna acorduri de confidenţialitate (NDA-non disclosure agreements) dat fiind că firma cehă le va pune la dispoziţie celor interesaţi informaţii, iar până luna viitoare se vor putea depune ofertele ne-angajante.

Dat fiind acest interes, este posibil ca entităţile româneşti să formeze un consorţiu, dacă se va ajunge cumva să se concureze între ele prin oferte de preţ pentru activele CEZ, mai spun sursele noastre. Nu ştim încă pentru care dintre business-urile CEZ ar urma să depună (dacă în final se vor depune) fiecare companie ofertă. Ce ştim însă, tot potrivit vocilor din piaţă, este că Hidroelectrica ar dori furnizarea de la CEZ şi (partial sau total) regenerabilele, iar Electrica ar dori distribuţia şi, poate, şi o parte din afacerea cehilor din eolian. Chiar azi, la Profit Energy Forum, directorul general al Electrica, Corina Popescu, a spus că şi-ar dori un portofoliu de generare de energie, de circa 1.000 MW, flexibil, cuprins din centrale pe gaz şi capacităţi în regenerabile, în proporţii apropiate.

CEZ a anunțat că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată).

CEZ a.s. a publicat anunțul de vânzare în data de 9 septembrie. Iată comunicatul emis de firma cehă cu acea ocazie:
„CEZ a.s. a lansat astazi o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania.
Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta neangajanta. In Romania, CEZ a.s. vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de trading. Acesti pasi sunt in conformitate cu noua strategie aprobata anterior de compania mama”, arată comunicatul.
„CEZ a inclus sapte companii romanesti in testarea de piata (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania). Potentialii investitorii isi pot exprima interesul atat pentru intregul grup de companii mentionate, cat si in mod individual pentru oricare dintre companii. Testarea interesului de piata este realizata in mod exclusiv pentru CEZ a.s. de catre banca de investitii Société Générale. Potentialii investitorii vor gasi instructiuni pentru trimiterea intentiilor pe site-ul web CEZ (www.cez.cz)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *