Trebuie să găsim un echilibru între obligația de racordare gratuită la gaze și impactul financiar pentru toți consumatorii – Drăgan, Ministerul Energiei

Guvernul nu are momentan o estimare a sumelor pe care le vor plăti consumatorii de gaz ca urmare a faptului că prin facturile lor se vor finanța noile racordări la rețea, care, potrivit legii, sunt gratuite și obligatorii.

“Analizăm situația, orice măsură ca aceasta are un impact pozitiv și unul negativ. Trebuie să găsim un echilibru între aceste două aspecte. Primul obiectiv este de a conecta cât mai mulți utilizatori la rețea, iar al doilea este cum vor fi afectați ceilalți consumatori. Trebuie să găsim un echilibriu, și vom începe discuții mai adânci pe marginea acestui aspect”, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei și Energiei, la Romanian International Gas Conference 2020, eveniment online organizat de Energy Policy Group.

Drăgan a dat acest răspuns solicitat să explice dacă Guvernul are în acest moment date despre impactul pe care îl vor avea în tarifele de distribuție ale gazelor, pe care le plătesc toți consumatorii, noile racordări la rețea pe care, potrivit legii, distriuitorii de gaze trebuie să le facă, gratuit, pentru orice solicitant.

Moderatorul conferinţei a afirmat că de aici putem deduce că nu există încă un astfel de calcul făcut, iar Drăgan a zâmbit şi a încuviinţat din cap.

Fiecare familie din România va plăti 200 de lei în plus pe an, prin tarifele de distribuţie, pentru ca alţi consumatori să se racordeze gratuit la reţeaua de gaze, a declarat, săptămâna trecută, Dumitru Chisăliţă, expert în sectorul gazelor şi preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

“Se va ajunge la situaţia în care fiecare familie va plăti circa 200 de lei pe an suplimentar ca alţi consumatori să beneficieze de gaze. Nu cred că este o abordare echitabilă şi cred că trebuie găsite alte soluţii de finanţare”, consideră Chisăliţă. În plus, chiar dacă aceste racordări se vor realiza, nu toţi aceşti consumatori îşi vor permite plata facturilor. “Datele statistice arată că numărul celor care şi consumă, chiar dacă sunt racordaţi, este în anumite situaţii de sub 20%”, a conchis el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *